ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Botanical: κήποι ελπίδας για την κλιματική αλλαγή σε οκτώ καρέ

Botanical: κήποι ελπίδας για την κλιματική αλλαγή σε οκτώ καρέ

Μπορεί να μοιάζουν με πίνακες του Μονέ, αλλά δεν είναι. Είναι φωτογραφίες του Ελβετού φωτογράφου Samuel Zeller.

Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, όταν επιστρέφοντας σπίτι του μια μέρα από τη δουλειά, ο Samuel έκανε μια αυθόρμητη επίσκεψη στο Jardin d' hiver, στη Γενεύη.

Εντυπωσιάστηκε από τις θαμπωμένες εικόνες των ειδών του Βοτανικού Κήπου πίσω από τις βιτρίνες των θερμοκηπίων και άρχισε να καταγράφει αυτό το οπτικό εφέ σε διάφορα θερμοκήπια της Ευρώπης. Η δουλειά του αυτά τα τρία χρόνια συγκεντρώθηκε σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο Botanical, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη από τον εκδοτικό οίκο Hoxton Mini Press.

"Αυτό το οποίο κάνω τώρα είναι έντονα επηρεασμένο από το παρελθόν μου" δήλωσε ο Samuel Zeller στο Colossal.

"Μου άρεσε πάντα να πηγαίνω σε μουσεία, καλλιέργησα μια σχέση έλξης με έργα ζωγραφικής, ειδικά τους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες. Στο Botanical προσπάθησα να αναδημιουργήσω αυτό το συναίσθημα ότι πρόκειται για ζωγραφική, με το να συλλαμβάνω με τον φακό μου μια διαθλασμένη πραγματικότητα" εξήγησε.

Το ενδιαφέρον του Ελβετού φωτογράφου για τα θερμοκήπια υπερβαίνει τα όρια της αισθητικής.

Μάικλ Μαν: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι πλέον ανώδυνες

Σε μια συγκυρία στην οποία η κλιματική αλλαγή γίνεται ένα όλο και πιο πιεστικό ζήτημα, ο Zeller χρησιμοποιεί τα θερμοκήπια για να τονίσει τη σημασία της προστασίας της φύσης, εν γένει.

Με τις ανάγλυφες και απαλές εικόνες του, ο Samuel Zeller χρησιμοποιεί τα φυτά και τα θερμοκήπια ως μέσο για να μεταδώσει μήνυμα ζεστασιάς και ελπίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ