ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι νέες Mercedes-AMG A 45 και CLA 45 παρουσιάστηκαν στο Goodwood

Οι νέες Mercedes-AMG A 45 και CLA 45 παρουσιάστηκαν στο Goodwood

To Goodwood Festival of Speed έχει εξελιχθεί σε mega event, με αποτέλεσμα πολλοί κατασκευαστές να το αξιοποιούν προκειμένου να παρουσιάσουν εκεί νέα μοντέλα. Ιδιαίτερα δε όσα έχουν πιο σπορ χαρακτήρα.

Αυτό ακριβώς έκανε στη φετινή διοργάνωση η Mercedes, η οποία εμφάνισε ταυτόχρονα με την εδώ και καιρό αναμενόμενη AMG A 45 και την αντίστοιχη CLA 45.

Και οι δύο κινούνται, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί του από έναν τετρακύλινδρο βενζίνης. O οποίος έχει τον εσωτερικό κωδικό M139, είναι ολοκαίνουργιος και ακόμα εξελιγμένος και φυσικά είναι και πάλι το πιο ισχυρό σύνολο 2.000 κυβικών στον κόσμο. Στη στάνταρ εκδοχή του αποδίδει, εννοείται με τη βοήθεια turbo, 387 ίππους και 480 Nm, ενώ στην κορυφαία S ανεβαίνει στους 421 ίππους και τα 499 Nm.

Φυσικά οι επιδόσεις είναι στα επίπεδα υπερ- αυτοκινήτων μιας και η Α 45 S χρειάζεται μόλις 3,9 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα και η CLA 45 S 4,0 (οι «απλές» εκδόσεις είναι μόλις 0,1 δεύτερα πιο αργές), ενώ οι τελικές τους ταχύτητες περιορίζονται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ ώρα για την απλή και στα 270 για την S.

Η κίνηση μεταδίδεται, μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με 8 σχέσεις και του εξελιγμένου συστήματος τετρακίνησης 4MATIC+ σε όλους τους τροχούς.

Τόσο η νέα A 45, όσο και η CLA 45, δείχνουν πιο δυναμικές τόσο από τα μοντέλα που αντικαθιστούν όσο και από τις λιγότερο ισχυρές εκδόσεις. Ακόμα και από τις Α και CLA 35. Η σπορ εικόνα τους προσδιορίζεται κυρίως από τις μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, τις απολήξεις της εξάτμισης και τα αεροδυναμικά βοηθήματα που είναι βέβαια πιο έντονα στην Α 45, λόγω της εμφατικής πίσω αεροτομής. Παράλληλα ενισχυμένο είναι και το πλαίσιο -με πρόσθετες πλάκες αλουμινίου κάτω από τον κινητήρα και πιο στιβαρές εμπρός κολώνες- προκειμένου να αυξηθεί η ακαμψία του.

Από κει και πέρα οι μηχανικοί της AMG έχουν εξελίξει ένα νέο Drift mode που και είναι στάνταρ στις εκδόσεις S και προαιρετικό στις απλές. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρχει η επιλογή Race, που απενεργοποιεί το ESP και ενεργοποιεί τη χειροκίνητη λειτουργία του κιβωτίου.

Οι πωλήσεις και των δύο νέων AMG θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ