ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Zaha Hadid, Foster και άλλοι starchitects σχεδιάζουν το Ολοκαύτωμα

Zaha Hadid, Foster και άλλοι starchitects σχεδιάζουν το Ολοκαύτωμα

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία David Adjaye, Zaha Hadid Architects, Foster + Partners και Daniel Libeskind είναι ανάμεσα στα δέκα που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Εθνικού Μνημείου Ολοκαυτώματος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

Το Εθνικό Μνημείο του Ολοκαυτώματος και Κέντρο Μάθησης αποκάλυψε σήμερα την λίστα των δέκα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού μετά από 90 και πλέον προτάσεις που κατατέθηκαν.

Yolocaust: Πόσα yolo επιτρέπονται επάνω σε 6 εκατομμύρια νεκρούς Εβραίους;

Μεγάλα ονόματα της αρχιτεκτονικής όπως οι Adjaye Associates, Ron Arad Architects, Zaha Hadid Architects σε συνέργεια με τον Βρετανό ινδικής καταγωγής καλλιτέχνη Anish Kapoor, Foster + Partners με τον Ισραηλινό καλλιτέχνη Michal Rovner αλλά και οι Νεουρκέζοι Studio Libeskind, οι Καναδοί Canadian studio Diamond Schmitt Architects και οι Φινλανδοί Lahdelma & Mahlamäki ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για να δημιουργήσουν ένα μνημείο με "δυνατό συναισθηματικό φορτίο και ευαίσθητο σχεδιασμό".

Ένα μπουκέτο από τουλίπες: Το νέο μνημείο του Παρισιού

"Θέλουμε να τιμήσουμε τα θύματα και τους επιζώντες των ναζιστικών διώξεων, να εκπαιδεύσουμε τις μελλοντικές γενιές για τους κινδύνους που προκαλεί η προκατάληψη και το μίσος και να χρησιμεύσει ως μια ισχυρή δήλωση των αξιών μας ως έθνος" αναφέρει σε δήλωση του το Ίδρυμα για το Μνημείο Ολοκαυτώματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το τελικό σχέδιο θα ανοικοδομηθεί κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Δείτε τις δέκα επιλογές και την ιδέα πίσω από κάθε πρόταση εδώ.

Αν και ο επικεφαλής του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπγιορν Χέκε, πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη να "ξαναγραφτούν τα βιβλία της γερμανικής Ιστορίας ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς που έχασαν τη ζωή τους" αδυνατώντας να καταλάβει γιατί το Μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου δεν είναι "ένα μνημείο ντροπής στην καρδιά της πρωτεύουσας" το Ηνωμένο Βασίλειο θα χτίσει κάτι μεγαλοιώδες για να υπενθυμίζει πάντα τα εγκλήματα που ο άνθρωπος μπορεί να κάνει σε άνθρωπο.

Ο Χέκε καταγγέλθηκε για υποκίνηση μίσους και ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε τον τελευταίο λόγο.

"Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να ανεχτούμε την δημαγωγία ανθρώπων όπως του Μπγιορν Χέκε".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ