ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την Ειδομένη στην Πράγα, ο Ai Weiwei συνεχίζει το ταξίδι του

Από την Ειδομένη στην Πράγα, ο Ai Weiwei συνεχίζει το ταξίδι του

Εδώ και δυο χρόνια, ο Κινέζος πρόσφυγας και εικαστικός Ai Weiwei λειτουργεί ως συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων.

Με το τελευταίο του έργο, αντιδρά στην εκτόπισή τους, την τραγική τους κατάσταση, την ανθρωπιστική κρίση. Ο "Νόμος του ταξιδιού" ξετυλίγει μια σειρά από πρότζεκτ του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή αφιερωμένα στην περίοδο που ήταν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο.

Η έκθεση η οποία φιλοξενείται στο Trade Fair Palace, στην Πράγα, είναι μια πολυεπίπεδη δήλωση σχετικά με την "ανθρώπινη κατάσταση". Στην αχανή κεντρική αίθουσα, μια τεράστια φουσκωτή λέμβος κρέμεται από το ταβάνι. Μέσα της, στριμωγμένες η μια δίπλα στην άλλη, ανθρώπινες φιγούρες που μοιάζει να έχουν ξεκινήσει για το άγνωστο. Η πράξη απελπισίας τού να δραπετεύσεις.

"Δεν υπάρχει κρίση "προσφυγικού", αλλά μόνον ανθρώπινη κρίση... Διαχειριζόμενοι τους πρόσφυγες, χάσαμε τις ίδιες τις ανθρώπινες αξίες μας. Σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη κατανόηση, συμπόνια κι εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, μιας και όλοι είμαστε ένα. Ειδάλλως, η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση" δήλωσε ο Ai Weiwei στο Designboom.

Στην έκθεση, η οποία διαρκεί έως τις 7 Ιανουαρίου του 2018, παρουσιάζεται και μια σειρά προγενέστερων έργων του καλλιτέχνη όπως το "Πλυντήριο" - μια μνημειώδης διάταξη κρεμασμένων ρούχων, παπουτσιών τοποθετημένων με φροντίδα, προσεκτικά διπλωμένων κουβερτών, που ο εικαστικός συγκέντρωσε όταν εκκενώθηκε ο προσφυγικός καταυλισμός στην Ειδομένη- και το "Όφις στο ταβάνι", μια εικαστική εγκατάσταση αφιερωμένη στα πάνω από 5.000 παιδιά που χάθηκαν σε σεισμό στην Κίνα, το 2008.

Περισσότερα εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ