ΙΜΚ: Η ζωή του σπουδαίου Μιχάλη Κακογιάννη σε επετειακή προβολή
"Γεννήθηκα ‘ες γην εναλίαν Κύπρον’ στις 11 Ιουνίου 1921. Έζησα τη ζωή μου ως πλάνητας στις πρωτεύουσες του κόσμου με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητά μου, αρετή όντως" έλεγε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και δημιουργός Μιχάλης Κακογιάννης για τη ζωή που τον έκανε αυτό που ήταν.
Από το πλοίο της γραμμής που τον ταξίδεψε, μέσω Πορτ Σάιντ, στην Αγγλία και στην προδιαγεγραμμένη μοίρα του να γίνει δικηγόρος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, μέχρι τον Βυσσινόκηπο, την τελευταία ταινία του το 1999, σε ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα καθώς πλησιάζει η επέτειος των γενεθλίων του.
Μια 35λεπτη ταινία φτιαγμένη με γνώση και τρυφερότητα, με όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΙΜΚ με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η δημιουργική "επανάσταση" ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, η καλλιτεχνική δίψα που τον οδήγησε να αλλάξει τη ρότα της ζωής του, η πρώτη φορά που στάθηκε πίσω από την κάμερα, οι δυσκολίες, οι λαμπρές στιγμές, οι πρωταγωνίστριες που τον μάγεψαν, το κυνήγι του τέλειου, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, η αρχή και το τέλος.
Από τις τρυφερές ή τραγικές ταινίες του (Κυριακάτικο ξύπνημα, Στέλλα, Το Κορίτσι με τα μαύρα, Το Τελευταίο Ψέμα, Ερόικα, Χαμένο Κορμί, Ζορμπάς, η τριλογία του στον Ευριπίδη, το ντοκιμαντέρ του για τον Αττίλα, η Γλυκιά Πατρίδα) στις μούσες του (η Έλλη, η Μελίνα, η Ειρήνη Παπά, ο Δημήτρης Χορν, ο Άντονι Κουίν, ο Άλαν Μπέιτς, η Λίλα Κέντροβα, η Κάθριν Χέπμπορν, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ) και την αγάπη του για το ελληνικό φως που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει και να κάνει τη χώρα του γνωστή σε όλον τον κόσμο όλα όσα έκαναν τον Κακογιάννη αυτό που είναι σε ένα επετειακό αφιέρωμα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαγεωργίου & Αλέξανδρου Σπάθη.
Από τις αδυναμίες του και το πάθος του με τον Ευριπίδη μέχρι την δημιουργία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την πολιτιστική παρακαταθήκη του καλλιτέχνη που δεν "συνταξιοδοτήθηκε" όλα μπροστά μας από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου καθημερινά με δύο προβολές και είσοδο ελεύθερη.