ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Phenomenon 2: Εικαστικές αναζητήσεις στην Ανάφη του Απόλλωνα

Phenomenon 2: Εικαστικές αναζητήσεις στην Ανάφη του Απόλλωνα

Για δεύτερη φορά το εικαστικό "φαινόμενο" συμβαίνει στη λουσμένη στο κυκλαδίτικο φως Ανάφη. Το Phenomenon είναι ένα διετές πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη που πραγματοποιείται στο νησί της Ανάφης και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, μια έκθεση και ένα κατάλογο.

Ένα φαινόμενο είναι κάτι που γίνεται ορατό ή έρχεται στο φως, αλλά μπορεί, το ίδιο εύκολα, να ξαναπέσει στην αφάνεια ή λήθη. Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, το οποίο ο Απόλλωνας έβγαλε ξαφνικά από το σκοτάδι, το πρόγραμμα διερευνά τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να λειτουργήσει ως ένας φακός που αποκαλύπτει το αόρατο, θολώνει το προφανές και δίνει πρόσβαση σε αφάνταστους κόσμους.

Για τη δεύτερη έκδοσή του, το Phenomenon θα διερευνήσει το πώς οι ιστορίες, συλλογικές και προσωπικές, είναι κοινωνικά κατασκευασμένες και συνεχώς επαναδιαπραγματεύσιμες. Η Ανάφη, στη μικρή αλλά αποκαλυπτική της κλίμακα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτισμικής διαστρωμάτωσης, όπου ένας αρχαιοελληνικός ναός χρησιμεύει αθόρυβα ως θεμέλιο ενός ορθόδοξου μοναστηριού, ενώ η ιστορία των εξόριστων συνυπάρχει σιωπηλά με την τοπική ιστορία του νησιού.

Οι καλεσμένοι του Phenomenon 2 καλούνται μέσα από την πρακτική τους να συντάξουν νέες μεθόδους ανάγνωσης της Ιστορίας. Ανάμεσά τους οι ​Ignasi Aballi (καλλιτέχνης), Grégory Castera (επιμελητής), Dora Garcia (καλλιτέχνης), Mario Garcia Torres (καλλιτέχνης), Λενιώ Κακλέα (χορογράφος / χορεύτρια), Margaret Kenna (ανθρωπολόγος), Χρυσάνθη Κoυμιανάκη (καλλιτέχνης), Julien Nedelec (καλλιτέχνης), Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης) και ο θεωρητικός ​Paul Feigelfeld.

To Phenomenon 2 διοργανώνεται από την Association Phenomenon και τη Συλλογή Kerenidis Pepe και η δεύτερη έκδοση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017: πρόγραμμα φιλοξενίας (3-7 Ιουλίου), έκθεση (8-16 Ιουλίου), εγκαίνια (Σάββατο 8 Ιουλίου).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ