ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βόρεια Ελλάδα: Ο Brio ανακάλυψε τη δεύτερη μεγαλύτερη & ανεκτίμητης αξίας λευκή τρούφα της Ευρώπης

Βόρεια Ελλάδα: Ο Brio ανακάλυψε τη δεύτερη μεγαλύτερη & ανεκτίμητης αξίας λευκή τρούφα της Ευρώπης
@meteoramuseum

Ένα απρόσμενο δώρο για τους εραστές της φύσης και των θησαυρών της από την Καλαμπάκα. Εκεί όπου βρέθηκε o σπάνιος γαστρονομικός θησαυρός, η μεγαλύτερη λευκή τρούφα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη φέτος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα (Tuber magnatum), που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, βάρους 510 γραμμαρίων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που βρέθηκε στην Ευρώπη φέτος. Η πρώτη ζύγιζε 570 γραμμάρια και βρέθηκε στην Ιταλία πριν λίγες ημέρες.

"Η εύρεση της λευκής τρούφας των 510 γραμμαρίων μάς γεμίζει χαρά και περηφάνια για δύο λόγους" τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, Νίκος Πάλλας, μετά την πανάκριβη τρούφα που ανακάλυψε ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στα ελληνικά βουνά.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρέθηκε στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες τρούφες που έχουν βρεθεί ποτέ και αυτό αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, τον πολυποίκιλο πλούτο που διαθέτουμε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τη βρήκε ο Χρήστος Πλεσιώτης, βασικός συνεργάτης του Μουσείου Μανιταριών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πάλλας, πρόκειται για έναν μοναδικό επαγγελματία, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τα μυστικά της τρούφας γι' αυτό και είναι εκείνος που διενεργεί για λογαριασμό του Μουσείου το κυνήγι τρούφας.

"Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τρούφα αυτή θα καταλήξει σε πλειστηριασμό, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου κάποιου οργανισμού" επισήμανε.

Τη λευκή τούφα βρήκε ο συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών, Χρήστος Πλεσιώτης, ο οποίος, όπως διευκρινίζεται, είναι τρουφοσυλλέκτης, σεφ και ιδιοκτήτης εκτροφείου των εξαιρετικών σκυλιών για κυνήγι τρούφας Lagotto Romagnolo.

Την ανακάλυψε στα ελληνικά βουνά το "τρουφόσκυλό" του, ο Brio, και αποτελεί μία τεράστια επιτυχία, αν αναλογιστούμε ότι οι λευκές τρούφες ζυγίζουν συνήθως 50-150 γραμμάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τρούφες σαν αυτή αξίζουν πολλά χρήματα και καταλήγουν είτε σε πανάκριβα εστιατόρια και πολυτελείς κατοικίες, είτε σε δημοπρασίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπου εκεί, πλέον, τα ποσά που διατίθενται είναι αστρονομικά. Στο παρελθόν, λευκές τρούφες έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες έναντι 330.000 δολαρίων.

Ένας γαστρονομικός θησαυρός

sothebys truff

@sothebys

Η τρούφα συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά φαγητά -η τιμή της άσπρης τρούφας της Ιταλίας αγγίζει τα 2.000 με 4.500 δολάρια το κιλό.

Το 2014 τρούφα δύο κιλών που ανακαλύσθηκε στην Ιταλία από την Sabatino Truffles δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Η τρούφα πωλήθηκε 61.250 δολάρια -ένα ποσό που δεν άγγιξε καν το ρεκόρ της πιο ακριβής τρούφας στον κόσμο που αν και ήταν μικρότερη σε μέγεθος πωλήθηκε για 417.200 δολάρια το 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ