ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Banksy εναντίον Robbo: ο πόλεμος των Βρετανών street artist ξέσπασε στη Νέα Υόρκη

Banksy εναντίον Robbo: ο πόλεμος των Βρετανών street artist ξέσπασε στη Νέα Υόρκη

Όλοι όσοι παρακολουθούν τη σκηνή των graffiti είναι σίγουροι. Ο διαχρονικός πόλεμος ανάμεσα στον ανώνυμο celebrity των τοίχων Banksy και του King Robbo, του αντιπάλου του εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία μόλις αναζωπυρώθηκε κάνοντας τη Νέα Υόρκη "εμπόλεμη ζώνη".

Όπως αναφέρει η Page Six η νέα τοιχογραφία του Banksy στο Μπρούκλιν καλύφθηκε από άλλον καλλιτέχνη του δρόμου και μάρτυρες αναφέρουν ότι μια γυναίκα ζητωκράυγαζε λέγοντας: "Η εκδίκηση του Robbo!".

O King Robbo και ο Banksy υπήρξαν ορκισμένοι εχθροί κυνηγώντας ο ένας τις δημιουργίες του άλλου για βανδαλισμό. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ο βανδαλισμός του νέου έργου του Banksy έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης.

Η αντιμαχία των δύο street artist είναι και το θέμα του ντοκιμαντέρ του Channel 4 "Graffiti Wars" του 2011

Ο King Robbo πέθανε το 2014 όμως οι πιστοί fan και διάδοχοι του ίσως έχουν αναλάβει το έργο να συνεχίσουν τους βανδαλισμούς στα έργα του ορκισμένου εχθρού του, τον Banksy.

Η τοιχογραφία που καλύφθηκε με μπογιά από αγνώστους είναι χαρακτηριστικό σχόλιο του Banksy για τον καπιταλισμό. Συνοδεύεται και από μία μικρότερων διαστάσεων παρέμβασή του. Το ζευγάρι βρίσκεται στο σημείο όπου η Coney Island Avenue συναντά την Avenue I.

Στη μεγαλύτερη, μια φιγούρα που μοιάζει με εργολάβο - πλήρης, με κράνος εργοταξίου και τσάντα - κραδαίνει ένα "μαστίγιο" που μοιάζει με δείκτη ανάπτυξης σε κάποιο infographic, πίσω από μια ομάδα από παιδιά, μια γυναίκα, έναν ηλικιωμένο κι ένα σκυλί, που έχουν τραπεί σε φυγή.

https://www.instagram.com/p/Bgg6HUEDMCk

Το σχόλιο για το τι σημαίνει "ανάπλαση υποβαθμισμένης περιοχής" και τι κρύβεται πίσω από αυτό είναι σαφές. Λιγότερο σαφές είναι το σχόλιο της δεύτερης παρέμβασης του Banksy, στην οποία απεικονίζεται μια φώκια (τσίρκου, μάλλον), που ισορροπεί στη μύτη της μια μπάλα (η μπάλα σχηματίζεται από τον άδειο κύκλο που έχει αφήσει ένα στρογγυλό σήμα που έχει αφαιρεθεί από τον τοίχο).

Στο σημείο εκείνο λειτουργούσε βενζινάδικο της Mobil. Η μεγάλη τοιχογραφία είναι στον εξωτερικό τοίχο του γειτονικού βρεφονηπιακού σταθμού. Η φώκια είναι σε τοίχο του βενζινάδικου. Ο πρατηριούχος του βενζινάδικου της Sunoco που είναι απέναντι είπε, όταν ρωτήθηκε, ότι τα έργα υπάρχουν εδώ και κάποιες μέρες, ίσως από τις 10 Μαρτίου.

banksy mural

ΔΗΜΟΦΙΛΗ