ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο άντρας που επινόησε τα κουνελάκια του Playboy, Αρτ Πολ

Πέθανε ο άντρας που επινόησε τα κουνελάκια του Playboy, Αρτ Πολ

To Playboy "θρηνεί" ακόμη έναν άντρα που το όρισε. Μετά τον Χιου Χέφνερ η νέα απώλεια φέρει το όνομα Αρτ Πολ.

Ο σχεδιαστής Αρτ Πολ, που δημιούργησε το διάσημο λογότυπο του Playboy με το κουνελάκι που φοράει σμόκιν έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια.

Ο Πολ πέθανε από πνευμονία στο Σικάγο σύμφωνα με τη γυναίκα του. Ήταν ο πρώτος υπάλληλος του Χιου Χέφνερ στο Playboy τη δεκαετία του 1950. Όπως είχε δηλώσει πολλές φορές είχε εμπνευστεί και σχεδιάσει το πασίγνωστο κουνελάκι μέσα σε μία ώρα.

Ήταν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Χιου Χέφνερ και είχε προσλάβει και πολύ διάσημους καλλιτέχνες για το περιοδικό, όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Άντι Γουόρχολ και ο Σελ Σιλβερστάιν.

Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Playboy μέχρι το 1982 όταν συνταξιοδοτήθηκε. Μέχρι το τέλος του μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον φίλο του Χιου και εξιστορούσε τις περιπέτειες που πέρασαν μαζί.

Σύμμαχος του Χιου Χέφνερ

Ο Χιου Χέφνερ, ο "Καζανόβα με την μεταξωτή ρόμπα", ο άνθρωπος που πασπάλισε με λάμψη και πολυτέλεια την εργένικη ζωή και έβαλε το λιθαράκι του στην σεξουαλική απελευθέρωση τη δεκαετία του ’60, πέρασε στην αιωνιότητα, αργά το βράδυ της Τετάρτης στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Ήταν 91 ετών.

Ο Χέφνερ ίδρυσε το περίφημο Playboy το 1953 και λίγα χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του ’70, το είδε να μετατρέπεται σε μια "αυτοκρατορία" στον χώρο της ψυχαγωγίας, με τηλεοπτικές εκπομπές, φεστιβάλ τζαζ και μια σειρά από κλαμπ στα οποία σερβιτόρες ήταν τα περίφημα "κουνελάκια", όπως... έμειναν στην ιστορία οι κοπέλες καθώς φορούσαν αυτάκια και ουρές κουνελιών.

Ο μύθος του Χιου Χέφνερ γιγαντώνονταν με το πέρασμα των χρόνων, με τον ίδιο να κάνει σχέσεις με εκατοντάδες νεαρές γυναίκες, να παντρεύεται κάποιες από τις Playmates του περιοδικού του, αλλά να δέχεται και σφοδρή κριτική, με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν "κειμήλιο μιας σεξιστικής εποχής".

"Θα ήθελα να με θυμούνται σαν κάποιον που άλλαξε τον κόσμο, με έναν θετικό τρόπο, με μια κοινωνική, σεξουαλική έννοια. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτό. Είμαι ένα παιδί που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα" είχε πει ο ίδιος στο CNNi.

"Δεν είχα στο μυαλό μου το Playboy σαν ένα περιοδικό για σεξ. Πάντα πίστευα ότι είναι ένα περιοδικό lifestyle, στο οποίο το σεξ είναι ένα βασικό συστατικό" είχε δηλώσει στο CNNi ο ιδρυτής του Playboy στο οποίο δημοσιεύθηκαν άρθρα που έφεραν την υπογραφή των πιο διάσημων συγγραφέων, όπως οι Ray Bradbury, Ian Fleming, Carl Sagan, John Updike και Vladimir Nabokov, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί και το κλισέ που έλεγαν πολλοί εκείνη την εποχή "αγοράζω το Playboy μόνο για τα άρθρα του".

Στην ιστορία έμειναν και οι συνεντεύξεις που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του, όπως εκείνες με τον Martin Luther King Jr., John Lennon και Jimmy Carter.

Ο Χέφνερ, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 1985, παρέδωσε την εταιρεία στην κόρη του Κριστίν, ενώ ο ίδιος τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε την Kimberly Conrad, μια 26χρονη πρώην Playmate, με την οποία απέκτησε δυο γιους πριν πάρουν διαζύγιο το 1998. Αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος του ιδρυτή του Playboy, καθώς 30 χρόνια πριν είχε παντρευτεί την Millie, μητέρα της κόρης του, Κριστίν.

Το 2000, κι ενώ η πτώση του Playboy συνεχιζόταν, τόσο λόγω της έκρηξης της πορνογραφίας στο διαδίκτυο, όσο και της ανόδου των lad magazines (βλ. Maxim, FHM κα) η φήμη του Χιου Χέφνερ είχε ανοδική πορεία, εξαιτίας της παρουσίας του σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, το The Girls Next Door, που αφορούσε τη ζωή του με τρεις νεαρές ξανθές κοπέλες, ενώ οι δραστηριότητες στην έπαυλη δεν σταμάτησαν ποτέ.

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο 86χρονος τότε Χέφνερ παντρεύεται για τρίτη φορά, σε μια μικρή τελετή στην έπαυλη του Λος Άντζελες, αυτή τη φορά με την 26χρονη Κρίσταλ Χάρις, επίσης πρώην Playmate.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πει ότι είχε συνευρεθεί ερωτικά με πάνω από χίλιες γυναίκες, ωστόσο ξεκαθάριζε πως στους γάμους του ήταν πάντα πιστός.

Στα τέλη του 2015 ο Χιου Χέφνερ είδε το δημιούργημά του, το Playboy να αποδυναμώνεται κι άλλο με την κυκλοφορία του να πέφτει στα 800.000 τεύχη, όμως το χρήμα συνέχιζε να ρέει από τις πωλήσεις προϊόντων που έφεραν το διάσημο logo με το κουνελάκι.

Η διοίκηση του περιοδικού άλλαξε χέρια, με τον Χιου Χέφνερ Jr να αναλαμβάνει τα ηνία, ενώ το γυμνό, που είχε "κοπεί", επέστρεψε πανηγυρικά.

Έναν χρόνο μετά ο Χιου Χέφνερ αποχωρίστηκε και την έπαυλή του, την οποία πούλησε έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά διατηρώντας το δικαίωμα να μένει εκεί ως το τέλος της ζωής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ