ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Athens Photo Festival 2018: με 80 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μας ανοίγει τα μάτια

Athens Photo Festival 2018: με 80 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μας ανοίγει τα μάτια

Από το εντυπωσιακό νησί της αχρωματοψίας που απαθανάτισε η Sanne De Wilde ταξιδεύοντας στο μικροσκοπικό νησί Pingelap, μια μικρή ατόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό που αποκαλούν Νησί της Αχρωματοψίας καθώς υπολογίζεται ότι οι ιθαγενείς πάσχουν από αχρωματοψία σε ποσοστό από 4% έως και 10% είναι ακόμη πιο ιδιαίτερο από όσο ακούγεται, στην εντυπωσιακή, λαβυρινθώδη Αθήνα του σήμερα μέσα το φακό της Μαργαρίτας Yoko Νικητάκη το φετινό Athens Phοto Festival (APF ’18) στο Μουσείο Μπενάκη θέλει να μας ανοίξει τα μάτια.

Σε αυτό είναι πολύτιμη η συνδρομή 80 καλλιτεχνών του βλέμματος που συμμαχούν στο κτίριο της Πειραιώς για την ετήσια, μεγάλη φωτογραφική έκθεση που αποθεώνει την τέχνη της στιγμής.

Tο Athens Photo Festival, με τη φετινή διοργάνωση, εισέρχεται στην τέταρτη δεκαετία συνεπούς παρουσίας στη διεθνή φωτογραφική σκηνή, αποτελώντας ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο.

Συνολικά 80 καλλιτέχνες από 32 χώρες, σημαντικοί διεθνείς προσκεκλημένοι και ένα ευρύ φάσμα δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, τοποθετούν την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής.

Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη, οι εκθέσεις θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους του ευρύτερου αστικού κέντρου της Αθήνας, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

Το Athens Photo Festival 2018 θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουνίου-Ιουλίου (6 Ιουνίου έως 29 Ιουλίου).

Με εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται με διάθεση διερευνητική και κριτική στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από διαφορετικές χώρες καθώς και ένα σύνολο δράσεων -προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις- που διευρύνουν το διάλογο και την ενεργό συμμετοχή.

Η Αθήνα αλλιώς

nikitaki

@margaritanikitaki.com

Στο σημείωμα που συνοδεύει το έργο της, η Ελληνογιαπωνέζα φωτογράφος Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη γράφει: "H Αθήνα είναι πυκνή, ομοιογενής και γκρίζα. Αν και περικλείεται από τέσσερα μεγάλα βουνά και είναι χτισμένη γύρω από αρκετούς λόφους, το χώμα δεν είναι πια ορατό. Το νέο έδαφος είναι από τσιμέντο, όπως και ο νέος ορίζοντας" γράφει η Νικητάκη στο σημειώμα που συνοδεύει το έργο της με τίτλο "Soil" (έδαφος).

Παραδοθείτε στη γοητεία των άλλων ματιών στο ​​Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, έως 29/7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ