ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοπρασία υψηλής μόδας: στο σφυρί τα υπάρχοντα του μαικήνα Pierre Bergé

Δημοπρασία υψηλής μόδας: στο σφυρί τα υπάρχοντα του μαικήνα Pierre Bergé
CNNi/Patrick Chevalier

Ο συνιδρυτής του διεθνούς φήμης οίκου μόδας Yves Saint Laurent, Pierre Bergé απεβίωσε το Σεπτέμβριο του 2017. Η κληρονομιά όμως και το έργο του όχι μόνο παραμένουν διαχρονικά αλλά θα αναδειχθούν και σε πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους όσοι επενδύσουν στη δημοπρασία της περιουσίας του μαικήνα της τέχνης και της μόδας τον Οκτώβριο του 2018. 

Τα αντικείμενα προέρχονται από τα τέσσερα σπίτια του Bergé: τρία σπίτια στη Γαλλία (ένα στη Νορμανδία, ένα στο Παρίσι, ένα στην Προβηγκία) και ένα σπίτι στην Ταγγέρη του Μαρόκο. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα τεθούν προς πώληση περιλαμβάνονται έπιπλα, έργα τέχνης, φωτιστικά και αντικείμενα γραφείου, μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης, ο Mario Tavella, πρόεδρος του Sotheby’s Γαλλίας και του Sotheby’s Αγγλίας, δήλωσε ότι "δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλη ποικιλία σε προσωπική συλλογή".

Προσέθεσε επίσης ότι τα αντικείμενα αποδεικνύουν το εξαιρετικό γούστο του Bergé αλλά και ότι "κανένα από τα αντικείμενα δεν μπορεί να παραληφθεί. Κάτι που αξίζει 100 ευρώ είναι εξίσου καλόγουστο με κάτι που αξίζει 300.000".

Ανάμεσα στα πιο φτηνά αντικείμενα που θα πωληθούν είναι μια συλλογή από ψάθινα έπιπλα που προέρχονται από την κατοικία του Bergé στην Προβηγκία.

Από τα πιο ακριβά είναι δέκα πίνακες του Bernard Buffet, τους οποίους ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε κατά την περίοδο που βρισκόταν σε σχέση με τον Bergé.

Επιπλέον, εξαιρετικής αξίας θεωρούνται και ένας καθρέφτης που δημιουργήθηκε από το ζεύγος Lalanne για το σπίτι που μοιράζονταν ο Bergé και ο Saint Laurent στο Παρίσι, καθώς και μία συλλογή από ανατολίτικους πίνακες που απεικονίζουν το υπνοδωμάτιο του στο Παρίσι.

pierre2

Παρότι οι ακριβείς τιμές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, ο Tavella υπολογίζει ότι τα έργα θα κοστίζουν μεταξύ μερικών εκατοντάδων ευρώ και μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται να κυμανθούν μεταξύ 5 και 8 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Yves Saint Laurent στο Παρίσι και το Fondation Majorelle στο Μαρακές, το οποίο ασχολείται με την διατήρηση των κήπων Majorelle -μια επένδυση και ένα έργο ζωής των Bergé και ο Saint Laurent που αποκάλυψαν στο κοινό τους το 1980 .

Ο Tavella προβλέπει επίσης ότι στη δημοπρασία θα παραβρεθούν τόσο σοβαροί συλλέκτες όσο και ερασιτέχνες αγοραστές.

"Η συλλογή του Bergé αποτελεί τρόπο ζωής: για παράδειγμα, όλα τα ασημικά και γυαλικά που χρησιμοποιούσαμε όταν δειπνούσαμε μαζί του, ενσωματώνουν ένα κομμάτι ενός κόσμου και ενός τρόπου ζωής που χάνονται στο χρόνο" είπε ο πρόεδρος της Pierre Bergé’s Associés.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Bergé δεν θεωρούσε ότι όλα αυτά τα αντικείμενα του άνηκαν αλλά ότι τα δανειζόταν προσωρινά μέχρι να ξαναπεράσουν στην αγορά.

Δεν θα αγγίξει τα 373 εκατομμύρια ευρώ

pierre1

Με τον Ιβ Σεν Λοράν στο Παρίσι, 2002 © Patrick Demarchelier/ Πηγή:Yves Saint Laurent et Pierre Bergé Fondation

Παρότι η δημοπρασία των αντικειμένων του Bergé σίγουρα δεν θα έχει την ίδια απήχηση του είχε αυτή του συντρόφου του, του σχεδιαστή μόδας Saint Laurent που έφερε έσοδα δυσθεώρητα αγγίζοντας τα 373 εκατομμύρια ευρώ, η δημοπρασία θεωρείται τουλάχιστον εμβληματική.

Παρότι αρχικά ο οίκος Sotheby’s σκόπευε να πουλήσει μόνο τα υψηλότερης αξίας έργα, τελικά αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τα πάντα, θεωρώντας ότι η προσέγγιση αυτή θα επέτρεπε μια πιο σωστή αναγνώριση και εκτίμηση του Bergé και της ζωής του.

'A man of sublime taste': Pierre Bergé's treasured belongings up for auction, byNatalia Rachlin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ