ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τo Ηomeland του Χόλιγουντ στη Λέσβο των προσφύγων

Από τo Ηomeland του Χόλιγουντ στη Λέσβο των προσφύγων
YouTube

Στο τηλεοπτικό Homeland, ο Μάντι Πατίνκιν ή αλλιώς Saul “CIA” Berenson, ο ηθοποιός ορίζει την τύχη του κόσμου. Στην πραγματικότητα ωστόσο απορεί με όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία, την Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Λέσβο. Εκεί όπου βρέθηκε με την οργάνωση “International Rescue Committee” για να γίνει μάρτυρας μιας οδύσσειας χωρίς σταματημό.

“Λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν ήρθε ούτε μία βάρκα στην ακτή τις δύο μέρες που βρεθήκαμε εκεί, αλλά υπήρχε μια οικογένεια προσφύγων στο κέντρο” γράφει ο ίδιος στην Washington Post. “Όλα τα χρήματά τους και τα χαρτιά τους είχαν χαθεί στη θάλασσα και προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να φτάσουν σε συγγενείς τους στη Γερμανία” συνεχίζει.

Ο γνωστός για την ερμηνεία του στο αμφιλεγόμενο σίριαλ που πρόσφατα τρόλαραν για την προπαγάνδα κατά της αραβικής κοινότητας street artists από τη Γερμανία δεν βρήκε λόγια να περιγράψει την απάνθρωπη εμπειρία. “Δεν μπορώ να καταλάβω πώς τόσοι πολλοί άνθρωποι σε τόσες πολλές χώρες μπορούν να φοβούνται αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν τόσο πολύ” λέει αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση που λαμβάνει χώρα και στο νησί του ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζεται από τις προσφυγικές ροές.

“Aνθρώπους που έχουν τόσο πολύ ανάγκη, που βρίσκονται σε απόγνωση και το μόνο που αποζητούν είναι ελευθερία και δικαιοσύνη. Απλά καλοσωρίστε τους” είπε σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στο Μόλυβο. “Είδα το θάνατο πίσω μου και τη ζωή μπροστά μου” λέει ότι του διηγήθηκε μια πρόσφυγας. “Αυτό που έμαθα από τους πρόσφυγες, τους εθελοντές, τον απλό κόσμο της Λέσβου που βοηθά, είναι πως ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσεις την ειρήνη είναι η επικοινωνία.

Οι σχέσεις που μπορείς να χτίσεις όταν ανοίγεις την αγκαλιά σου στον άλλον” προσυπογράφει μόλις ένα μήνα μετά τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που απαίτησε από τον πολιτισμένο κόσμο να φερθεί πολιτισμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ