ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενότητα, ειρήνη, φιλία: UNICEF & Αχιλλέας Σούρας ζωγραφίζoυν την ελπίδα στο Σκαραμαγκά

Ενότητα, ειρήνη, φιλία: UNICEF & Αχιλλέας Σούρας ζωγραφίζoυν την ελπίδα στο Σκαραμαγκά

"Μου αρέσει να χρωματίζω με τα χέρια μου!" λέει χαμογελώντας η 5χρονη Nazli δείχνοντας τα βουτηγμένα σε κίτρινη βαφή χέρια της στην υπεύθυνη επικοινωνίας UNICEF για το προσφυγικό Όλγα Σιώκου – Σιόβα που υπογράφει το κείμενο για μια ακόμη κίνηση ανθρωπισμού ενός νέου Έλληνα που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ο 18χρονος πλέον καλλιτέχνης Αχιλλέας Σούρας συνεχίζει τη σταυροφορία του για ένα καλύτερο κόσμο και αυτή τη φορά ένωσε τις δυνάμεις του με την Alice Pasquini και περισσότερα από 180 παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών για να φέρουν χρώμα και ελπίδα στην Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά.

Η UNICEF και η ΜΚΟ Έλιξ διοργάνωσαν το ολοήμερο event με στόχο να παράσχουν στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν μέσω της τέχνης. Η τοιχογραφία συμβολίζει την ενότητα, την ειρήνη και τη φιλία, δείχνοντας επτά κορίτσια και αγόρια στραμμένα προς την κατεύθυνση του τείχους.

Η απεικόνιση αυτή αναπαριστά τις μεμονωμένες φωνές και τις ταυτότητες των παιδιών που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.

"Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τον καθένα αλλά και για όλους όσοι μεγαλώνουν εδώ" σχολίασε η Pasquini. "Αυτό που προέκυψε είναι η εικόνα των επτά παιδιών που περνούν στον τοίχο, τον διασχίζουν και ξεπερνούν τις δυσκολίες μαζί. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να μάθουν και εδώ. Να μεγαλώσουν μαζί, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο " προσθέτει η καλλιτέχνης πολυμέσων με έδρα τη Ρώμη.

Ο καλλιτέχνης Aχιλλέας Σούρας είπε ότι το μήνυμα της ενότητας ήταν και το πιο ισχυρό από όλα όσα αρχικά διερευνήθηκαν για την πρωτοβουλία. "Θεωρήσαμε ότι κουβαλάει ένα θετικό μήνυμα πέρα από την ομορφιά για να το κοιτάξεις" είπε ο Σούρας.

Στις αρχές του 2016, ο 15χρονος τότε Σούρας συγκίνησε τον κόσμο με την ακτιβιστική του δράση και εικαστική παρέμβαση "S.O.S. - Save Our Souls" που έχει περιοδεύσει ανά τον κόσμο υπενθυμίζονατς την ανάγκη ευαισθητοποίησης και δράσης για την προσφυγική κρίση.

Ο νεαρός καλλιτέχνης προσέγγισε νωρίτερα μέσα στο 2018 τη UNICEF εκφράζοντας το ενδιαφέρον του να συνεργαστεί με τον διακυβερνητικό οργανισμό σε ένα έργο που θα "φώτιζε" την καθημερινή ζωή των 23.500 προσφυγόπουλων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

Η σχεδίαση και η ολοκλήρωση της τοιχογραφίας ύψους τριών μέτρων και έκτασης δεκαπέντε μέτρων είχε διάρκεια πέντε ώρες.

"Έγραψα το όνομά μου και ζωγράφισα μια καρδιά" είπε ο 15χρονος Μωάμεθ από το Πακιστάν. "Μόνο η αγάπη μπορεί να σώσει τον κόσμο" πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 23.500 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, 29% των οποίων ζουν σε ανοικτά καταλύματα σε όλη τη χώρα. Στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες με περισσότερους από τους μισούς να είναι παιδιά.

"Βοηθήστε!"

"Έγινα 17 τον Σεπτέμβριο. Έχω ζήσει στην Αγγλία, Αμερική, Ελλάδα και Ισπανία και φέτος ξαναγύρισα στην Αθήνα, όπου παρακολουθώ το International Baccalaureate πρόγραμμα στην Σχολή Μωραΐτη, όπου και είχα πρωτοπάει σχολείο" μου είπε ο Σούρας, αυτός ο ιδανικός νέος πολίτης ενός κόσμου που δεν ανθίζει το μίσος με αφορμή την πρωτοβουλία του "SOS-Save Our Souls" περίπου ένα χρόνο πριν.

Αυτή ήταν και η δική του απάντηση στην προσφυγική κρίση, το ανθρωπιστικό έγκλημα του 21ου αιώνα. Θέλοντας να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης και εκτόνωσης του προσφυγικού ο ακτιβιστής Σούρας χρησιμοποίησε τα σωσίβια, αυτό το άτυπο σήμα κατατεθέν της Οδύσσειας των προσφύγων. Ανακυκλώνοντας τα ο Σούρας αναδεικνύει τη διττή χρήση των αντικειμένων που ξεβράστηκαν κατά χιλιάδες στο Αιγαίο, τα σωσίβια που προστατεύουν στη θάλασσα και γίνονται καταφύγιο στη στεριά.

"Βλέποντας στις ειδήσεις τις διαδρομές των προσφύγων με σχεδόν ευτελή μέσα, μου τράβηξαν το ενδιαφέρον τα σωσίβια που φορούσαν και οι σωροί από αυτά που έμεναν στις στεριές. Πάντα με ενδιέφερε το πως μπορούν να ανακυκλωθούν υλικά και να γίνουν κάτι χρήσιμο, όπως και το να χτίζω κατασκευές με τουβλάκια Lego. Στην προκειμένη περίπτωση τα σωσίβια μου φάνηκαν ιδανικά γιατί: ήταν αυτά που προσέφεραν προστασία στην θάλασσα σε αυτούς τους ανθρώπους, υπήρχε τεράστιο απόθεμα που απλώς ρύπαινε τις ακτές, έχουν πάνω κάτω το ίδιο σχήμα. Άρα στο μυαλό μου ήταν σαν να χρησιμοποιώ πάλι τουβλάκια. Έτσι προέκυψε και η βασική αρχή του πρότζεκτ μου: κάτι που προσφέρει ασφάλεια στην θάλασσα μπορεί να προσφέρει προστασία στην στεριά" λέει ο ίδιος για το παιχνίδι ζωής που με μαεστρία χειρίζεται ως ένα πρότυπο νέου πολίτη του κόσμου.

Η εικαστική παρέμβαση Save Our Souls (SOS) έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο προκαλώντας ενδιαφέρον, περιέργεια, συγκίνηση και τροφή για σκέψη και ο ψιλόλιγνος Σούρας έχει αναδειχθεί σε ένα λαμπρό πρόσωπο φωτίζοντας τους συχνά δυστοπικούς καιρούς μας.

Ταλαντούχος από μικρός στο σχέδιο ο Σούρας ήταν ένα από τα παιδιά με ταλέντο στο Johns Hopkins Center for Talented Youth (CTY) εφτά χρόνια πριν και έχει ήδη παρακολουθήσει το πρόγραμμα DID (Design Immersion Days) στο διεθνούς φήμης Iνστιτούτο SCI-Arc του Λος Αντζελες, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα αρχιτεκτονικής στο Columbia της Νέας Υόρκης ενώ τώρα αφοσιώνεται στις μαθητικές μέρες του στην Αθήνα όπου και επέστρεψε.

"Οι πρόσφυγες είναι προσωρινά άστεγοι, σε κάποιες περιπτώσεις ο επαναπατρισμός τους είναι αδύνατος και η αναζήτηση μόνιμης στέγης και πατρίδας είναι πολύ μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία. Σίγουρα η επικαιρότητα με έκανε να τους σκεφτώ περισσότερο και να τους δω κάτω από αυτό το πρίσμα, αλλά νομίζω με τράβηξε αυτή η πλευρά τους περισσότερο" λέει για τις δύο κοινωνικές πληγές που τον απασχολούν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ