ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγαλμα της Ελευθερίας: μέσα στο νέο μουσείο του συμβόλου της Νέας Υόρκης

Άγαλμα της Ελευθερίας: μέσα στο νέο μουσείο του συμβόλου της Νέας Υόρκης

Οι εργασίες άρχισαν και μετά την αποπεράτωση τους οι πάνω από 4,3 εκατομμύρια επισκέπτες που δέχεται ετησίως η νήσος Λίμπερτι στη Νέα Υόρκη θα έχουν τη δυνατότητα μιας πρωτότυπης και περιεκτικής εμπειρίας στο καινούργιο Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Το τωρινό Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας βρίσκεται εντός του ίδιου του μνημείου και είναι προσβάσιμο σε μικρό μόνον αριθμό επισκεπτών, λόγω των μέτρων ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Το καινούργιο μουσείο θα προσφέρει στους επισκέπτες δυνατότητα να μάθουν για την ιστορία του αγάλματος, την επίδρασή του, την κληρονομιά που έχει αφήσει στον κόσμο.

Οι επισκέπτες θα «καταδύονται» σε ιστορίες για την κατασκευή και ιστορία του Αγάλματος της Ελευθερίας, για τα ιδανικά τα οποία αντιπροσωπεύει, με τη βοήθεια αντικειμένων και πολλαπλών διαδραστικών μέσων.

Το μουσείο των 2.400 τμ σχεδιάστηκε από το με έδρα τη Νέα Υόρκη αρχιτεκτονικό γραφείο FXCollaborative και οι εκθέσεις από την εταιρεία διαδραστικών εμπειριών ESI Design.

Θα υλοποιηθούν οι βέλτιστες φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές: η στέγη είναι φυτεμένη. Αν και θα είναι απρόσιτη στους επισκέπτες, διπλανή βεράντα θα προσφέρει πανοραμική θέα τόσο του αγάλματος όσο και του κάτω Μανχάταν. Τοποθετημένο πάνω από το επίπεδο όπου έχουν φτάσει πλημμύρες τα τελευταία 500 χρόνια, το κτίσμα θα είναι ανθεκτικό σε ανέμους με ισχύ κυκλώνα.

«Εξ αρχής, το σχέδιο για το Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας το αντιμετωπίσαμε ως επέκταση του πάρκου» σχολίασε ο Νίκολας Γκάρισον, σχεδιαστής του πρότζεκτ στο αρχιτεκτονικό γραφείο.

«Τα γωνιώδη σχήματα και χώροι του μουσείου έχουν διαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη θέα που έχει κάποιος από το μουσείο αλλά και την ακανόνιστη ακτή, ως εορτασμός στην ελευθερία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Έντγουιν Σλόσμπεργκ, επικεφαλής σχεδιαστής στην ESI Design, υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να έχουν οι επισκέπτες μια πιο πλούσια εικόνα του τι σήμαινε, στο διάβα των χρόνων, το Άγαλμα της Ελευθερίας για τους ανθρώπους - όχι μόνον αυτής της χώρας αλλά και όλου του κόσμου - και να δουν τον εαυτό τους ως κομμάτι αυτής της καταπληκτικής ιστορίας του μέλλοντος της ελευθερίας».

Από την Αίγυπτο στο Μανχάταν

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το Αγαλμα της Ελευθερίας έχει ρίζες από την Ανατολή. Ο Γάλλος γλύπτης Frederic Auguste Bartholdi, εμπνεύστηκε το άγαλμα όταν ταξίδεψε στην Αίγυπτο το 1855 και επισκέφτηκε τα μνημεία του Abu Simbel, στα οποία υπάρχουν τάφοι με γιγαντιαίες φιγούρες.

Το 1869 η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε προτάσεις για να οικοδομήσουν ένα φάρο για τη διώρυγα του Σουέζ, ο Bartholdi σχεδίασε ένα τεράστιο άγαλμα με μια γυναίκα να κρατά έναν πυρσό, την οποία αποκάλεσε «Egypt (or Progress) Brings Light to Asia».

Το άγαλμα θα στεκόταν στο Port Said, την πόλη που βρίσκεται στο βόρειο σημείο του καναλιού.

Σύμφωνα με τον Edward Berenson, συγγραφέας του βιβλίου «Statue of Liberty: A Translatlantic Story», το όραμα του Bartholdi ήταν η μεταμόρφωση μιας αγρότισσας σε γιγαντιαία θεά.

Ωστόσο η Αίγυπτος είχε ήδη επενδύσει τεράστια ποσά και χρόνο για να κατασκευαστεί η διώρυγα του Σουέζ, οπότε δεν ήταν πρόθυμη να υλοποιήσει την ιδέα του Γάλλου γλύπτη.

Τελικά, στο Port Said στήθηκε ένας φάρος, αλλά ο Bartholdi δεν απογοητεύτηκε. Επανέφερε την πρότασή του για το άγαλμα της «Ελευθερίας που φωτίζει τον Κόσμο» και από το 1886 το άγαλμά του κοσμεί τη Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ