ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «Αγαπημένα»: Το τελευταίο βιβλίο του Άντονι Μπουρντέν εκδόθηκε στα ελληνικά

Τα «Αγαπημένα»: Το τελευταίο βιβλίο του Άντονι Μπουρντέν εκδόθηκε στα ελληνικά
Jose Sena Goulao/ΑΠΕ ΜΠΕ

Το «Αγαπημένα» είναι το τελευταίο και το πιο προσωπικό βιβλίο του διάσημου Αμερικανού σεφ, Άντονι Μπουρντέν. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και στα ελληνικά

Η αυτοκτονία του, στις 8 Ιουνίου 2018, στα 61 του χρόνια, σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά εκείνους που τον θαύμαζαν για τις τηλεοπτικές εκπομπές του στο CNN.

Ο «ροκ σταρ» της διεθνούς γαστρονομίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, υπήρξε σεφ αλλά και περιηγητής στις γευστικές γωνιές του κόσμου, τις οποίες παρουσίαζε στις δημοφιλείς εκπομπές του. Σ’ αυτό το βιβλίο συγκέντρωσε τις προσωπικές, αγαπημένες του συνταγές.

Ο Μπουρντέν διευκρινίζει στην εισαγωγή του, γραμμένη σε έντονα προσωπικό και συναισθηματικό ύφος, ότι αυτές οι συνταγές δεν έχουν τίποτα το καινοτόμο. «Αν αναζητείτε μια γαστρονομική ιδιοφυΐα για να σας οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας μιας πρωτόγνωρης δημιουργικότητας, ψάξτε αλλού», γράφει και συνεχίζει: «Ως επί το πλείστον, αυτές τις συνταγές τις έχω ξεσηκώσει από ξεθωριασμένες αναμνήσεις των αγαπημένων της παιδικής ηλικίας μου: πράγματα που με τάιζε η μαμά μου, πράγματα που λάτρευα να τρώω στις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου –το είδος των διατροφικών αναμνήσεων που μου αρέσει να μοιράζομαι με την κόρη μου– μαζί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τα ταξίδια μου, καθώς και κάμποσες σοφίες που έχω αποκομίσει για θέματα όπως το πρωινό ή το τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών, παρουσιασμένες με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο χωρίς στρες». Έτσι, ο Μπουρντέν επιλέγει αγαπημένες συνταγές από κάθε κατηγορία φαγητού (Πρωινό, Σαλάτες, Σούπες, Σάντουιτς, Τα βασικά τού πάρτι, Οι κανόνες των χάμπουργκερ, Ζυμαρικά, Ψάρια και θαλασσινά, Πουλερικά, Ημέρα των Ευχαριστιών, Κρέας, Συνοδευτικά, Επιδόρπια, Ζωμοί, Σάλτσες και ντρέσινγκ), με μια σύντομη εισαγωγή ή ιστορία σε κάθε κεφάλαιο και σε κάθε συνταγή. Εξηγεί αναλυτικά τις συνταγές και τις τεχνικές, πάντα με το γνωστό χιουμοριστικό ύφος του.

Ο Άντονι Μπουρντέν συνοδεύει τις συνταγές του και με προσωπικές εξομολογήσεις. Μεταξύ άλλων, μιλάει για το πόσο μη «φυσιολογική» είναι η ζωή ενός σεφ, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει «φυσιολογικούς» ανθρώπους. «Από τα δεκαεπτά μου και μετά, οι φυσιολογικοί άνθρωποι ήταν οι πελάτες μου. Τους κοιτούσα με τη ματιά του επαγγελματία μάγειρα και σεφ – κάποιου, δηλαδή, που δεν είχε οικογενειακή ζωή, που γνώριζε και συναναστρεφόταν μόνο άλλους επαγγελματίες...», λέει. Αναφέρεται επίσης στο πόσο άλλαξε η ζωή του όταν έγινε, στα πενήντα του, πατέρας και πόσο η πατρότητα τον απάλλαξε από αυτό το «τέρας εγωκεντρισμού» που ήταν, όπως γράφει, πριν.

Πάντως για εκείνον «η καρδιά ενός ανθρώπου ήταν –και παραμένει– μυστήριο», όπως λέει. Το ίδιο μυστήριο όπως θα παραμείνει για όλους η απόφασή του να τερματίσει ο ίδιος τη ζωή του.

* Το βιβλίο «Αγαπημένα» του Άντονι Μπουρντέν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ