ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Μια ολόκληρη πόλη «κρατάει την ανάσα της» για να σωθεί ο ήχος των Στραντιβάριους

Ιταλία: Μια ολόκληρη πόλη «κρατάει την ανάσα της» για να σωθεί ο ήχος των Στραντιβάριους
Pixabay

Η πόλη Κρεμόνα, στην Ιταλία, είναι πατρίδα των καλύτερων μουσικών οργάνων του κόσμου, των περίφημων εγχόρδων που κατασκεύαζε ο Antonio Stradivari, των Στραντιβάριους. Αυτή την εποχή, οι κάτοικοι της πόλης κάνουν απόλυτη ησυχία, για να βοηθήσουν να σωθεί ο ήχος των βιολιών... 

Ένα πολύ φιλόδοξο μουσικό πρότζεκτ κάνει την πόλη της Κρεμόνα να μένει απόλυτα σιωπηλή. Οι κατασκευαστές βιολιών της πόλης ηχογραφούν και ψηφιοποιούν έναν από τους εμβληματικότερους ήχους στην ιστορία: Εκείνον των εγχόρδων Στραντιβάριους.

Ο Antonio Stradivari ήταν κατασκευαστής βιολιών που έζησε το 17ο και το 18ο αιώνα και δημιούργησε μερικά από τα σπουδαιότερα έγχορδα στην ιστορία. Σήμερα, τα όργανα αυτά βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και χρησιμοποιούνται μόνο από τους κορυφαίους μουσικούς του πλανήτη.

Σκοπός του πρότζεκτ, το οποίο ονομάζεται «Τράπεζα Ήχου Στραντιβάριους», είναι να συγκεντρώσει σε μια βάση ψηφιακών δεδομένων ηχογραφήσεις των τόνων και των ήχων από τέσσερα όργανα, που επιλέχθηκαν από το Μουσείο βιολιού της Κρεμόνα.

Για να ηχογραφηθούν τέλεια αυτοί οι ήχοι, χρειάζεται να υπάρχει απόλυτη ησυχία μέσα στους χώρους που γίνεται η ηχογράφηση, αλλά και έξω από αυτούς. Έτσι, ο Δήμαρχος της Κρεμόνα, Τζιανλούκα Γκαλιμπέρτι, ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να κάνουν ησυχία και να αποφεύγουν κάθε περιττό θόρυβο. Οι δρόμοι γύρω από τα κτήρια όπου γίνονται οι ηχογραφήσεις, θα παραμείνουν κλειστοί για πέντε εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή δόνηση που ίσως επηρεάσει τους ήχους.

Παράλληλα έκλεισε κάθε ηλεκτρική παροχή στην περιοχή και ξεβιδώθηκαν ακόμα και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες.

Ο λόγος που γίνεται η ηχογράφηση είναι ότι τα Στραντιβάριους έχουν -όπως όλα τα πράγματα- έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής και ο ήχος τους με τον καιρό αλλάζει. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να τα συντηρήσουμε, αλλά όταν φτάσουν μια συγκεκριμένη ηλικία θα ‘κοιμηθούν’, θα σταματήσουν να παίζουν», είπε ο Διευθυντής του Μουσείου, Φάουστο Κατσιατόρι.

Ο εμπνευστής του πρότζεκτ, Λεονάρντο Ταντέσι, είπε: «Θα μπορέσουν, μ’ αυτόν τον τρόπο, και τα παιδιά μου ν’ ακούσουν τον ήχο ενός Στραντ. Κάνουμε αθάνατο το καλύτερο όργανο που φτιάχτηκε ποτέ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ