ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δώρα στις γιορτές. Ό,τι πρέπει να ξέρεις

Δώρα στις γιορτές. Ό,τι πρέπει να ξέρεις
Wikipedia

Θα φανταζόταν κανείς ότι δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να πάρεις ένα απλό δώρο σε κάποιον. Κατά τη διάρκεια των εορτών όμως η επιλογή γίνεται πραγματικά πολύπλοκη. Σε ποιόν να πάρεις και τι; Τι να δωρίσεις στην οικογένεια, το αφεντικό, τους φίλους σου; Πόσα επιτέλους να ξοδέψεις; Αυτά είναι τα dos και τα dont’s της αγοράς δώρων για την εορταστική περίοδο που πρέπει να γνωρίζεις όπως τα όρισαν οι άνθρωποι της Vogue.

Δώρα και οικογένεια

Εκτός από τους γονείς και τα αδέρφια, πως αποφασίζεις σε ποιους συγγενείς να πάρεις δώρα και σε ποιους όχι; “Η οικογένειά μου είναι τόσο μεγάλη που βάζουμε ένα όριο στους κοντινούς συγγενείς και κάνουμε ένα μια τυχαία ανταλλαγή δώρων, σε μορφή παιχνιδιού, με τους πιο μακρινούς συγγενείς” υποστηρίζει ένας δημοσιογράφος. “Το συντονίζουμε μάλιστα όλο μέσω ενός σάιτ που λέγεται Elfster, πράγμα που κάνει τη ζωή μας πολύ ευκολότερη”. Φαίνεται πως δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στο Ίντερνετ για να οργανώσουν την ανταλλαγή δώρων εν’ όψει εορτών. Μια συντάκτρια του περιοδικού μόδας παραδέχτηκε ότι στην οικογένειά της όλοι φτιάχνουν λίστες και τις προωθούν ο ένας στο email του άλλου, ώστε να εξαλειφθεί ο παράγοντας “αβεβαιότητα” από την εξίσωση.

Αν περνάς Χριστούγεννα με την οικογένεια του συντρόφου σου, μπορείς να περιοριστείς σε δώρα για τους γονείς μόνο. “Εγώ συνήθιζα να παίρνω δώρα μόνο στους γονείς του αγοριού μου, μέχρι που έναν χρόνο αποφάσισα να ανοιχτώ και σε άλλα μέλη της οικογένειας” λέει συνεργάτης. “Νομίζω ότι τελικά το να μη δωρίζεις είναι καλό, δεν δημιουργείς στον άλλον την υποχρέωση να σου ανταποδώσει κάτι”.

Δώρα και φίλοι

Οι περισσότεροι που γνωρίζουν, δεν ανταλλάσουν δώρα με τους φίλους τους. “Είναι κάτι που συνήθιζα να κάνω όταν ήμουν μικρότερη” λέει μια δημοσιογράφος μόδας. “Αντ’ αυτού προτιμάμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό παρέα, να πηγαίνουμε σε κάποια θεατρική παράσταση, να επισκεφθούμε ένα spa ή να χαρίσουμε στους εαυτούς μας ένα καλό, ακριβό δείπνο” συμπληρώνει. Αν ωστόσο αποφασίσεις να ανταλλάξεις δώρα με τους φίλους σου, άνοιξε τα στο σπίτι. Με την ησυχία σου. “Είναι προτιμότερο. Γλιτώνεις την αμηχανία και τις συγκρίσεις της στιγμής” προσθέτει μια στυλίστρια.

Δώρα και φλερτ

Όσον αφορά τα δώρα στις σχέσεις, ειδικά τις νέες, φρέσκιες, γνωριμίες οι γνώμες διίστανται. “Αν έχεις μόλις αρχίσει να βγαίνεις με κάποιον, ακόμα και αν η σχέση μετράει λίγες μόνο εβδομάδες, ένα μικρό συμβολικό δώρο είναι καλή κίνηση” λέει μια δημοσιογράφος της Vogue. Μια άλλη γνώμη είναι πως δεν πρέπει να αγοράσεις τίποτα σε κανέναν αν δεν έχουν παρέλθει έξι μήνες γνωριμίας.

Δώρα και συνεργάτες

Στο γραφείο τα δώρα δεν είναι απαραίτητα σύμφωνα με το νέο etiquette που ορίζεται και από την οικονομική κρίση. Είναι αποδεκτό να αρκεστείς σε ένα δώρο για την/τον βοηθό σου ή κάποιον στενό συνεργάτη ως ένδειξη εκτίμησης για την προσπάθεια τους στη διάρκεια του έτους. Όσον αφορά το αφεντικό; Αν και όχι υποχρεωτικό, ένα μικρό δώρο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. “Ξέρουν την οικονομική σου κατάσταση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να εντυπωσιάσεις” συμπληρώνει ένας συντάκτης μόδας. Τέλος, αν σου αποφασίσεις να δωρίσεις σε όλους από κάτι μην υπερβείς τα 15-20 ευρώ. “Δεν θέλεις να αρχίσουν όλοι να μαντεύουν πόσα λεφτά βγάζεις στην πραγματικότητα” προσθέτει.

Δώρον άδωρον

Αποφεύγεις τα ρούχα. Το να δωρίζεις κάτι από το χώρο της μόδας δεν είναι καλή ιδέα εκτός και αν ήδη γνωρίζεις ότι ο άλλος θέλει να αποκτήσει κάποιο συγκεκριμένο αξεσουάρ ή ρούχο. “Οι γιορτές δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να επιβάλλεις το προσωπικό σου στυλ σε άλλους” σχολίασε στην αμερικανική Vogue μια συντάκτρια μόδας. Περισσότερα dont’s; Bεβαίως. Όχι δώρα αστεία, όχι δώρα πονηρά, όχι δώρα που αφήνουν υπονοούμενα. Και προς θεού όχι χειροποίητα δώρα εκτός και αν είσαι καλλιτέχνης. “Μια όμορφη, ευχητήρια κάρτα αρκεί όταν τα χέρια σου δεν πιάνουν” σχολιάζει ένα κορίτσι όμορφο με αφέλειες στο πρόσωπο που μάλλον θα ήθελε πολύ να της δωρίσεις ένα BB-8 με ή και χωρίς τον σκαντζόχοιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ