ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παναγιώτης Λεζές: Ένας Έλληνας εικαστικός εκθέτει στο Λονδίνο

Παναγιώτης Λεζές: Ένας Έλληνας εικαστικός εκθέτει στο Λονδίνο
Παναγιώτης Λεζές

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου ανοίγει τις πόρτες της η ομαδική έκθεση «Alpha-Theta» στη γκαλερί Art Number 23 στο Λονδίνο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και ένας Έλληνας εικαστικός, ο Πάνος Λεζές, που μετά από πολλές ατομικές εκθέσεις και installations στην Αθήνα, δίνει διεθνή πνοή στο έργο του.

Ο Πάνος Λεζές δούλευε για χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα γρανάζια του πιο πολύπλοκου γραφειοκρατικού μηχανισμού στον κόσμο. Ίσως αυτό του έδωσε την έμπνευση να απελευθερώσει μετά τις εικαστικές του ανησυχίες και να ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο της Τέχνης, εντός και εκτός συνόρων.

«Προσεγγίζω τα πάντα με παιγνιώδη διάθεση. Το παιχνίδι μάς υπενθυμίζει ότι ανήκουμε στον κόσμο. Το εφήμερο με προκαλεί γιατί έρχεται και φεύγει αβασάνιστα αφήνοντας μια ψυχική ανάταση. Δεν επικάθεται μέσα μας μόνο μας τροφοδοτεί και μας προβληματίζει. Επί πλέον μας υπενθυμίζει το μέτρο που εκλείπει στις μέρες μας. Μου λείπει μόνο ο αέρας που αναπνέω και με παροτρύνει αναζητώντας τη θάλασσα που με πληροί ομόχρονής. Η προσομοίωση της με ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις του έργου μου και στη θεώρηση ενός αμετακίνητου κόσμου», λέει ο ίδιος.

Who is Who

Ο Παναγιώτης Λεζές ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Καλών Τεχνών του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree, αφού πρώτα παρακολούθησε σεμινάρια σχεδίου και ζωγραφικής στο Central Saint Martins College, στο Λονδίνο και στο Art students Leagues, στη Νέα Υόρκη.

Σπούδασε Οικονομικά με Μεταπτυχιακά στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο ULB, στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμμετείχε σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. στη Σερβία, το Κόσοβο, την Αλβανία. Επίσης έχει εργαστεί στην Καθημερινή και το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84.

Δεν έψαξε πολύ ούτε είχε όνειρο να γίνει καλλιτέχνης, δεν το διάλεξε, απλά η τέχνη «τον τύλιξε στα χρώματα και στις γοητείες της και παραδόθηκε, γιατί επιθυμούσε να ταξιδεύσει εκεί που δεν φτάνει ο νους, εκεί που σε αποπλανά η μύχια σκέψη», όπως λέει ο ίδιος.

Η μεθοδολογία του ως νέος καλλιτέχνης αλλά και έμπειρος θεατής εμπεριέχει στοιχεία ρεαλιστικά και εμπειρικά, όπως αυτά ενυπάρχουν στο κόσμο των ιδεών του. Οι εικόνες του είναι σχηματικές, προσκαλώντας και προκαλώντας τον θεατή να λάβει μέρος και θέση σε αυτές. Στις performances του υιοθετεί τη μιμητική, για να περιγράψει σκηνές και να διαβιβάσει μηνύματα. Πιστεύει σε ένα αέναο διάλογο με δεδομένη δυναμική στην φύση και στη ζωή.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην Documenta 14 το 2016-17, ενώ το βίντεο του έχει προβληθεί στην Strikof γκαλερί της Νέας Υόρκης και στο Platforms project 2018 στην Αθήνα.

Info

Έκθεση «Alpha – Theta»

8 – 12 Φεβρουαρίου, 11:00 π.μ. – 18:00 μ.μ.

Γκαλερί Art Number 23

100 Clements road

Block F

SE16 4DG

London

ΔΗΜΟΦΙΛΗ