ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάνθιμος μετά τα Όσκαρ: Αυτή είναι η επόμενη ταινία του

Ο Λάνθιμος μετά τα Όσκαρ: Αυτή είναι η επόμενη ταινία του
Joel C Ryan/ Invision/ AP

Η χρυσή πορεία του «The Favorite», τόσο στα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) -κερδίζοντας επτά διακρίσεις- όσο και στα Όσκαρ, προδιαθέτει κοινό και κριτικούς για το επόμενο κινηματογραφικό βήμα του Γιώργου Λάνθιμου.

Στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, η «Ευνοούμενη» του Έλληνα σκηνοθέτη, κατάφερε να αποσπάσει δέκα υποψηφιότητες, ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ολίβια Κόλμαν, κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, παρά το γεγονός ότι η Γκλεν Κλόουζ, με συνολικά επτά υποψηφιότητες στην καριέρα της, ήταν το μεγάλο φαβορί της φετινής απονομής.

Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά, σκηνοθετώντας την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Pop. 1280» του Τζιμ Τζόνσον. Πρόκειται για ένα pulp μυθιστόρημα του 1964, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1986 με τον τίτλο «Κάτοικοι 1280» και επανακυκλοφόρησε ως «Χίλιες διακόσια ογδόντα μαύρες ψυχές».

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αγγλόφωνη ταινία του Λάνθιμου, μετά τις «The Lobster», «The Killing of a Sacred Deer» και «The Favourite». Την παραγωγή του «Pop. 1280» αναλαμβάνουν ο Γιώργος Λάνθιμος, η εταιρεία Imperative Entertainment Element Pictures και Discovery Productions.

Το «Pop. 1280» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1981, με το όνομα «Coup de Torchon» σε σκηνοθεσία Μπερτραντ Ταβερνιέρ και η εν λόγω διασκευή προτάθηκε για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Το βιβλίο γράφτηκε λίγα χρόνια μετά τη συνεργασία που είχε ο Τόμσον με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στα σενάρια των ταινιών του «The Killing» και «Paths of Glory».

Πρωταγωνιστής του «Pop.1280», είναι ένας διεφθαρμένος σερίφης μιας πόλης με πληθυσμό μόλις 1280 ανθρώπων, ο οποίος προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στη θέση εξουσίας που κατέχει, εκβιάζει τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας.

Το ίδιο το βιβλίο προδιαθέτει για μια αρκετά σκοτεινή ατμόσφαιρα, ένα από τα αγαπημένα κινηματογραφικά στοιχεία του Λάνθιμου, ενώ ο τίτλος παραπέμπει στον αριθμό των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι ζουν σε μια πραγματικότητα παγιωμένης μικροεγκληματικότητας.

Μετά την «Ευνοούμενη» άλλες τρεις γυναίκες που μάχονται για την εξουσία, θα είναι απ’ όσο φαίνεται τα κεντρικά πρόσωπα στη νέα ταινία. Από τα φανταχτερά κουστούμια και το δαίδαλο των ανθρώπινων σχέσεων, ο Λάνθιμος θα πρέπει να περάσει στον κόσμο του εγκλήματος και του παρασκηνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ