ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων
Sotheby's

Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ, από τη σειρά με τις θημωνιές, πωλήθηκε χθες, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη έναντι 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον οίκο Sotheby's.

Πρόκειται για τιμή ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη, καθώς έπιασε ένα από τα 10 υψηλότερα ποσά που έχουν καταβληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Στην τιμή περιλαμβάνεται η προμήθεια και τα έξοδα. Για πρώτη φορά επίσης ένας πίνακας του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου ξεπερνάει το συμβολικό όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας αυτός ανήκει σε μια σειρά έργων που δημιούργησε ο ζωγράφος το χειμώνα του 1890-1891 στο σπίτι του στο Ζιβερνί, στη Νορμανδία. Ένας άλλος πίνακας από τις γνωστές θημωνιές του Μονέ είχε πωληθεί το Νοέμβριο του 2016 από τον οίκο δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη έναντι 81,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ππιστεύω ότι και οι άνθρωποι που θα τον βλέπουν θα συμφωνήσουν ότι είναι ακόμη πιο ωραίος πίνακας», από αυτόν που πωλήθηκε το 2016, δήλωσε ο Τζούλιαν Ντόουζ, υπεύθυνος πωλήσεων ιμπρεσιονιστών και σύγχρονης τέχνης κατά την παρουσίαση που έκανε στην δημοπρασία. «Δεν μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από αυτόν», πρόσθεσε.

HLIOVASILEMA PINAKAS MONE

Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του πίνακα, ένας ανώνυμος συλλέκτης, τον απέκτησε το 1986 σε δημοπρασία του οίκου Christie's έναντι μόνο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος δήλωσε στον Sotheby's, διατηρώντας πάντα την ανωνυμία του, ότι ένα μέρος του ποσού από την πώληση του πίνακα θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό έργο.

Το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα του Μονέ το κατείχε έργο του με ανθισμένα νούφαρα που πωλήθηκε το Μάιο του 2018 από τον οίκο Christie's της Νέας Υόρκης έναντι 84,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σημερινή δημοπρασία «μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την αγορά των έργων του Μονέ», σημείωσε ο Ντόουζ πριν από την χθεσινή πώληση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ