ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Salvator Mundi: Ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο αναζητείται ακόμα - Μια νέα θεωρία

Salvator Mundi: Ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο αναζητείται ακόμα - Μια νέα θεωρία
Wikipedia

Το μυστήριο με τον πίνακα Salvator Mundi συνεχίζεται. Είναι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι; Ποιος τον αγόρασε για 450 εκατομμύρια δολάρια. Και -κυρίως- που βρίσκεται από τότε που αγοράστηκε;

Ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο ίσως πλέει στη θάλασσα, κρεμασμένος στο πολυτελές γιοτ του σαουδάραβα πρίγκιπα, διαδόχου του θρόμου του βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ένας ειδικός της αγοράς τέχνης πιστεύει ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει, ότι ανακάλυψε πού βρίσκεται ο πίνακας Salvator Mundi, που αποδίδεται στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και χάθηκε από προσώπου γης μετά την αγορά του έναντι ποσού που προκαλεί ίλιγγο πριν από ενάμισι χρόνο.

Το έργο αποκτήθηκε έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια δημοπρασίας που οργάνωσε ο οίκος Christies, ποσό που διέλυσε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ της αγοράς τέχνης. Από τοτε, ο πίνακας, διαστάσεων 65 επί 45 εκατοστών, που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να βγαίνει από το σκοτάδι, ευλογώντας τον κόσμο με το δεξί χέρι ενώ κρατά μια διάφανη υφήλιο στο αριστερό, δεν έχει εκτεθεί δημόσια, εγείροντας πολλά ερωτήματα για τον αγοραστή του, το πού βρίσκεται, ακόμη και για την αυθεντικότητά του.

AP 17320037567041

Η δημοπρασία του οίκου Christies κατά την οποία το Salvator Mundi έσπασε όλα τα ρεκόρ. @AP Photo/Julie Jacobson

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πίνακας είναι δημιούργημα μαθητών του Λεονάρντο ντα Βίντσι και όχι του ίδιου του δασκάλου. Επισήμως, ο πίνακας αγοράστηκε για να ενταχθεί στη συλλογή του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, αγοραστής ήταν ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Αμπντάλα, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα προχώρησε στην απόκτηση του έργου για λογαριασμό του πανίσχυρου σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η πληροφορία ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ή διαψεύστηκε επίσημα.

AP 18153246971995

Ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. @AP Photo/Paul White

Ο Κένι Σάχτερ, συλλέκτης και έμπορος με έδρα το Λονδίνο, διατύπωσε την υπόθεση ότι ο πίνακας είναι κρεμασμένος σε κάποιον τοίχο της πριγκιπικής θαλαμηγού σε άρθρο του στον ιστότοπο Artnet.com, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην αγορά των έργων τέχνης. «Απ' ό,τι φαίνεται, το έργο μεταφέρθηκε μεσάνυχτα με το αεροπλάνο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κι εγκαταστάθηκε στο γιοτ του, το Serene», έγραψε, επικαλούμενος διάφορες πηγές, ανάμεσά τους και δύο πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην αγοραπωλησία.

maxresdefault

To πριγκιπικό γιότ Serene, στο οποίο εικάζεται ότι βρίσκεται αυτή την εποχή ο πίνακας. @YouTube

Αφού «ο πίνακας βρέθηκε κομματάκια» -ήταν «χωρισμένος σε πέντε κομμάτια και χρειάστηκε να επανασυνδεθεί όταν αποκαταστάθηκε»- πόσο «κακό θα του κάνει μια πιτσιλιά θαλασσινό νερό;», πρόσθεσε με ειρωνεία ο συλλέκτης. Κατά τον Σάχτερ, ο πίνακας θα παραμείνει στη θάλασσα μέχρι η Σαουδική Αραβία να ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση της περιοχής Αλ Ούλα σε κέντρο πολιτισμού με σκοπό την προσέλκυση ξένων τουριστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ