ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φρίντα Κάλο: Βρέθηκε η μοναδική ηχογράφηση της φωνής της

Φρίντα Κάλο: Βρέθηκε η μοναδική ηχογράφηση της φωνής της
(AP Photo/File)

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ήχων του Μεξικού ανακάλυψε μια ηχογράφηση που πιθανώς είναι η μοναδική που υπάρχει με τη φωνή της Φρίντα Κάλο.

Η ηχογράφηση είναι μέρος της πιλοτικής εκπομπής του ραδιοφωνικού σόου «El Bachiller», του 1955. Στην εκπομπή έγινε παρουσίαση του Ντιέγκο Ριβιέρα, συζύγου της Κάλο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού του Μεξικού, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το θέμα.

Η φωνή που πιστεύεται ότι ανήκει στη ζωγράφο, ακούγεται να διαβάζει ένα κείμενο με τον τίτλο «πορτραίτο του Ντιέγκο». Οι αρμόδιοι θα συνεχίσουν την έρευνα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πρόκειται πράγματι για τη φωνή της Κάλο.

Η Κάλο πέθανε το 1954 και η ηχογράφηση πιστεύεται ότι έγινε το 1953 ή το 1954. Όταν παίχτηκε στο ραδιόφωνο, ο παρουσιαστής είπε ότι είναι «η φωνή μιας καλλιτέχνιδας που δεν υπάρχει πια».

«Έχετε φανταστεί ποτέ πώς θα ακουγόταν η φωνή της #FridaKahlo;» ρώτησε με ένα Tweet η Βιβλιοθήκη.

Η φωνή της Κάλο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ευρήματα και όχι μόνο από τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη. «Αυτή πιθανώς είναι η φωνή της #FridaKahlo», έγραψε σε δικό του Tweet το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η βιβλιοθήκη έχει στο αρχείο της περίπου 1.300 μπομπίνες από το ραδιοφωνικό σόου «El Bachiller», που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί και καταχωρηθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Οπότε δεν αποκλείεται να υπάρχει και άλλο δείγμα της φωνής της Κάλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ