ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι-πουλιά της Παραγουάης: Χριστιανισμός και παγανισμός συναντώνται σε ένα έθιμο

Οι άνθρωποι-πουλιά της Παραγουάης: Χριστιανισμός και παγανισμός συναντώνται σε ένα έθιμο
AP Photo/Jorge Saenz

Οι κάτοικοι μιας περιοχής της Παραγουάης τιμούν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο έναν άγιό τους: Ντύνονται πουλιά. Και κάπως έτσι η χριστιανική παράδοση συναντά τον παγανισμό

Στην επαρχία της Εμποσκάδα, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωταύουσας, Ασουνθιόν, οι κάτοικοι έχουν μια πολύ ιδιαίτερη παράδοση: Ντύονται κάθε χρόνο πουλιά προκειμένου να τιμήσουν τον άγιο Φραγκίσκο Σολάνο, ο οποίος γεννήθηκε στην Ισπανία το 1549 και πέθανε στο Περού το 1610. Αγιοποιήθηκε, δε, το 1726.

Φορώντας τα φτερά από έξι χήνες, μια από τις πιστές, 52 ετών και μητέρα 11 παιδιών, λέει ότι ήρθε στη γιορτή για να δείξει την ευγνωμοσύνη της: «Υποφέρω από αρθριτικά και όταν προσευχήθηκα, πριν από τέσσερα χρόνια, στον άγιο Φραγκίσκο Σολάνο, έκανε το θαύμα του και σταμάτησα να πονάω».

AP 19205780711318

AP Photo/Jorge Saenz

Ένας ιερέας από την κοντινή πόλη του Σεν Μπερναντίνο, λέει ότι δεν υπάρχει κάποια ιστορική εξήγηση για το έθιμο, αλλά υπάρχει μια δοξασία σύμφωνα με την οποία πουλιά τραγουδούσαν στον άγιο όταν εκείνος ήταν ετοιμοθάνατος. «Πιθανώς αυτή η ιστορία έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο Φραγκίσκο Σολάνο ήταν προστάτης των πουλιών», λέει.

Ο συγκεκριμένος άγιος, πάντως, δεν επισκέφθηκε ποτέ την Παραγουάη.

AP 19205780419152

AP Photo/Jorge Saenz

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τα φτερά συμβολίζουν τους Ινδιάνους Γκουαϊκούρου, οι οποίο επιτίθεντο σε μικρότερες φυλές και στους Ισπανούς κατακτητές για να τους εμποδίσουν να κλέψουν τα αποθέματα τροφίμων τους. Οι χωρικοί ήταν δεισιδαίμονες και μεταμφιέζονταν σε πουλιά για να τους τρομάξουν και να τους διώξουν.

Και τα κατάφερναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ