ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δύο σπουδαίες γυναίκες το λογοτεχνικό βραβείο Booker - Σε μία φεμινίστρια και πρώτη φορά σε μαύρη

Σε δύο σπουδαίες γυναίκες το λογοτεχνικό βραβείο Booker - Σε μία φεμινίστρια και πρώτη φορά σε μαύρη
Booker Prize Foudation

Το Man Booker Prize, από τα πιο σημαντικά βραβεία για την αγγλόφωνη λογοτεχνία, απονεμήθηκε χθες βράδυ σε δύο συγγραφείς. Στην Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και στην Αγγλονιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο, αντίστοιχα για τα μυθιστορήματα The Testaments («Τα πιστεύω», ή τα «Σύμβολα της Πίστεως», είναι ακόμα αμετάφραστο στα ελληνικά) και Girl, Woman, Other («Κορίτσι, γυναίκα, άλλη», επίσης δεν έχει ακόμα μεταφραστεί), που χαρακτηρίστηκαν από την κριτική επιτροπή τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς στα αγγλόφωνα γράμματα. 

Και οι δύο είπαν ότι δεν περίμεναν να ξεχωρίσουν από τη λίστα των έξι φιναλίστ και να βραβευτούν. Είναι η τρίτη φορά από τη δημιουργία του βραβείου, πριν από πενήντα χρόνια, που δίνεται ταυτόχρονα σε δύο βιβλία, πράγμα που είχε συμβεί επίσης το 1974 και το 1997.

Ήδη νικήτρια του βραβείου πριν από 19 χρόνια, η Καναδή μυθιστοριογράφος και ποιήτρια Άτγουντ το εξασφάλισε αυτή τη φορά για την πολυαναμενόμενη συνέχεια του έργου της The Handmaid’s Tale (1985), με το οποίο δημιουργεί ένα δυστοπικό, μισογυνικό σύμπαν. Μετά την διασκευή του σε επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, μετατράπηκε σε κάτι σαν φεμινιστικό μανιφέστο.

Το βιβλίο αυτό της 79χρονης Άτγουντ -το όνομά της έχει ακουστεί αρκετές φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας- έχει πουλήσει μόνο στην αγγλική του έκδοση οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Την πρώτη φορά, η Άτγουντ είχε βραβευθεί με Booker για το μυθιστόρημά της The Blind Assassin (Ο τυφλός δολοφόνος).

«Είμαι κατάπληκτη, νόμιζα πως ήμουν πια πολύ ηλικιωμένη γι’ αυτό το βραβείο», ήταν η αντίδραση της Μάργκαρετ Άτγουντ, η οποία φόραγε μια κονκάρδα του οικολογικού κινήματος Extinction Rebellion («Εξέγερση εναντίον της εξάλειψης»).

Το βραβείο απονεμήθηκε ταυτόχρονα στην Μπερναρντίν Εβαρίστο για το βιβλίο Girl, Woman, Other, μια μυθιστορηματική καταγραφή της ζωής μαύρων οικογενειών στη Βρετανία. «Είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο», είπε με ικανοποίηση η Εβαρίστο, χαρακτηρίζοντας «απίστευτο» πως μοιράστηκε το Μπούκερ με την Άτγουντ, έναν τέτοιο «θρύλο» της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ