ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κύπρος ζητάει εξηγήσεις: Πώς βρέθηκε αρχαίο βάζο που έδωσε ο Βασιλείου στην Θάτσερ σε δημοπρασία;

Η Κύπρος ζητάει εξηγήσεις: Πώς βρέθηκε αρχαίο βάζο που έδωσε ο Βασιλείου στην Θάτσερ σε δημοπρασία;
AP Photo

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου θα ζητήσει εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, ως προς το πώς και γιατί ένα αρχαίο βάζο -το οποίο είχε δοθεί στη Μάργκαρετ Θάτσερ ως κρατικό δώρο από το Γιώργο Βασιλείου- κατέληξε να πουληθεί σε δημοπρασία.

Η ιστορικός Τέχνης, Μαρία Παφίτη, κατά τη διάρκεια έρευνάς της για τα αρχαία κεραμικά, ανακάλυψε ότι το -ηλικίας 2,700 ετών- βάζο πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, τον περασμένο Μάιο, έναντι σχεδόν 7.000 ευρώ. Το βάζο είχε προσφέρει πριν από 30 χρόνια ως δώρο, εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, στην τότε Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου.

EHkeIIjWsAAZUL

@twitter

«Κάνοντας μια έρευνα για τα κυπριακά κεραμικά έπεσα επάνω σε αυτό το δίχρωμο βάζο, το οποίο είχε κάνει δώρο ο Πρόεδρος Βασιλείου στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Πουλήθηκε από τους Christie’s για περίπου 6.000 λίρες, τιμή πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις πριν τη δημοπρασία. Κι αυτό, λόγω της προέλευσής του», έγραψε στο tweet της η Παφίτη.

«Υποθέτω ότι τα παιδιά της θέλησαν να πουλήσουν τα υπάρχοντά της μετά το θάνατό της και πίστεψαν ότι το βάζο ήταν δικό της», είπε ο 88χρονος σήμερα Γιώργος Βασιλείου. «Παρόλα αυτά, το βάζο δεν ήταν προσωπικό δώρο. Έπρεπε να έχει μείνε στην Ντάουνινγκ Στριτ», συμπλήρωσε.

Το βάζο πουλήθηκε μαζί με ένα ιδιόχειρο σημείωμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, στο οποίο γράφει: «Αρχαίο κυπριακό βάζο που μου έδωσε ο Πρόεδρος Βασιλείου».

EHkeIIlWwAAi9tC

@twitter

Στον ιστότοπο του οίκου Christie’s αναφέρθηκε ότι το βάζο ήταν «περιουσιακό στοιχείο ενός ιδιώτη». Ο Βασιλείου είχε πάρει ειδική άδεια από την εφορία αρχαιοτήτων της χώρας προκειμένου να το δώσει στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό. Στη Βρετανία, ο νόμος επιτάσσει ότι οι υπουργοι και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός απαγορεύεται να κρατήσουν δώρα αξίας μεγαλύτερης των 140 λιρών (περίπου 170 ευρώ), εκτός εάν πληρώσουν από την τσέπη τους και τα αγοράσουν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ