ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κλεμμένο» έργο του Banksy αποσύρθηκε από δημοπρασία - Πάνω από 1 εκατομμύριο η αξία του

«Κλεμμένο» έργο του Banksy αποσύρθηκε από δημοπρασία - Πάνω από 1 εκατομμύριο η αξία του
Vianney Le Caer/Invision/AP

Το γλυπτό του Banksy «Ο πότης» είναι μία «σατιρική αναδημιουργία» του διάσημου έργου του Ροντέν «O Σκεπτόμενος». Επρόκειτο να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's. Αλλά η δημοπρασία αναβλήθηκε επειδή κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του. 

Το γλυπτό του Banksy με τίτλο «The Drinker» («Ο πότης), το οποίο κατά τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s είναι μία «σατιρική αναδημιουργία» του διάσημου έργο του Ογκίστ Ροντέν «Σκεπτόμενος», επρόκειτο να βγει σε δημοπρασία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το γλυπτό αναμενόταν να ξεπεράσει το 1,3 εκατ. δολάρια. Θα ήταν το πρώτο έργο του διασημότερου street artist του κόσμου που θα έβγαινε στο «σφυρί» μετά τον διάσημο πίνακα του που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες, το οποίο και πωλήθηκε πάλι σε δημοπρασία του Sotheby’s, στην τιμή των 9,9 εκατομμυρίων λιρών (11,1 εκατομμύρια ευρώ).

«Ο πότης» -που φέρει στο κεφάλι έναν πορτοκαλί κώνο σήμανσης, απομεινάρι της μεθυσμένης νύχτας που έχει προηγηθεί- δημιουργήθηκε από βιομηχανικά υλικά το 2004 και τοποθετήθηκε (χωρίς ο Banksy να λάβει άδεια, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλα τα έργα του που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο) σε μία μικρή πλατεία στην λεωφόρο Shaftsbury Avenue του κεντρικού Λονδίνου.

Λίγα χρόνια αργότερα, «εκλάπη» από τον επικεφαλής της ανατρεπτικής καλλιτεχνικής ομάδας Art Kieda, γνωστό ως Andy Link ή AK47, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την αστυνομία και επικοινώνησε με τον Banksy για «λύτρα». Ο Banksy του πρόσφερε δύο λίρες για να αγοράσει ένα μπιτόνι με βενζίνη για να βάλει φωτιά στο έργο, το οποίο ο Link κράτησε τελικά στον κήπο του σπιτιού του.

AP 166904238144

Vianney Le Caer/Invision/AP

Τρία χρόνια μετά, το βαρύ γλυπτό (ύψους 1,80 μ.) εξαφανίστηκε από τον κήπο του Andy Link, ο οποίος κατήγγειλε την κλοπή στην αστυνομία.

Το έργο επανεμφανίστηκε ξαφνικά το φθινόπωρο στον κατάλογο της δημοπρασίας του Sotheby’s -και δη, ως το ακριβότερο προς πώληση έργο. Ο Andy Link αντέδρασε, καθώς ισχυρίζεται ότι διατηρεί την κυριότητα του γλυπτού και ότι οίκος Sotheby’s βγάζει παράνομα σε δημοπρασία ένα «κλεμμένο έργο». Από την πλευρά του, ο οίκος δημοπρασιών είπε αρχικά ότι, συμβουλεύτηκε τόσο τη Μητροπολιτική Αστυνομία όσο και το Μητρώο Απολεσθέντων Έργων Τέχνης (Art Loss Register) και ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης απέκτησε το άγαλμα το 2014.

AP 465667188612

Vianney Le Caer/Invision/AP

Παρόλα αυτά και μετά τα δημοσιεύατα και το θόρυβο που προκλήθηκε, ο οίκος Sotheby’s αποφάσισε να αποσύρει το γλυπτό από τον κατάλογο, μόλις μια ώρα πριν ξεκινήσει η δημοπρασία, προκειμένου -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του- να βρεθεί μια λύση και όλοι οι εμπλεκόμενοι να έρθουν σε κάποια συμφωνία.

Ο Andy Link έχει κρατήσει τον κόκκινο κώνο και όπως λέει, το μόνο που θέλει είναι να επανενωθούν τα δύο κομμάτια του έργου και τα έσοδα από την πώλησή του να μοιραστούν ανάμεσα στον ίδιο και τον σημερινό ιδιοκτήτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ