Θεμιτό ή τραγικό; Σαρλίζ Θερόν και Ai Weiwei προκαλούν υποδυόμενοι τους πρόσφυγες

Ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Μετά την πρόσφατη φωτογραφία του όπου πόζαρε σαν τον νεκρό Αιλάν σε ένα πορτρέτο που πολλοί δεν το θεώρησαν ούτε τέχνη, ούτε φόρο τιμής, αυτή την εβδομάδα προκάλεσε τα media και τους ανθρώπους του πνεύματος από το Βερολίνο.

Gendarmenmarkt Berlin

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

Μπορεί η πρωτοβουλία του να μετά την τελευταία πρωτοβουλία του να “ντύσει” τις κολόνες του Konzerthaus με 14.000 σωσίβια από τη Λέσβο στα πλαίσια της εκδήλωσης Κινηματογράφος Για την Ειρήνη να χαιρετήθηκε ως δικαιολογημένη και ουσιαστική, δεν συνέβη όμως το ίδιο με όσα παρότρυνε να συμβούν μέσα στην αίθουσα της εκδήλωσης.

Cinema for Peace

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

Με σκοπό ιερό, τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσφυγική κρίση, αλλά μέσα αμφιλεγόμενα, ο Ai Weiwei φέρεται να είναι εκείνος που παρότρυνε τη Σαρλίζ Θερόν αλλά και τους υπόλοιπους καλεσμένους του φιλανθρωπικού gala στο Βερολίνο να τυλιχθούν με ισοθερμικές κουβέρτες σαν αυτές που δίνουν στους πρόσφυγες όταν βγαίνουν παγωμένοι και ταλαιπωρημένοι στις ακτές του Αιγαίου. Ήταν, για όλους, μια διαφορετική ιδέα για selfie που προκάλεσαν οργή.

charlize berlin

Πηγή: Guardian

Αν και η Νοτιοαφρικανή σταρ ή η Ρωσίδα ακτιβίστρια τραγουδίστρια των Pussy Riot, Νάντια Τολοκονίκοβα, είχαν προφανώς καλό σκοπό τα πορτρέτα τους όπου υποδύονται πρόσφυγες συνδυάζοντας ισοθερμικές κουβέρτες με πανάκριβα κομμάτια από σχεδιαστές μόδας και μια σειρά από γαστρονομικές λιχουδιές είναι για πολλούς από ανόητα έως και προσβλητικά.

Tim Renner

“Όταν ο Ai Weiwei απεικονίζει τις διαστάσεις του τρόμου έξω από το γκαλά, με 14.000 σωσίβια από τη Λέσβο, ίσως δεν είναι κάτι κομψό είναι όμως αποτελεσματικό και δικαιολογημένο” σχολίασε σε ανάρτηση του στο Facebook o γραμματέας πολιτισμού του Βερολίνου, Τιμ Ρένερ.

“Όταν όμως οι καλεσμένοι του "Κινηματογράφος για την Ειρήνη" καλούνται από τον διοργανωτή να τυλιχτούν με ισοθερμικές κουβέρτες για μία ομαδική φωτογραφία, ακόμη κι αν θεωρηθεί πράξη αλληλεγγύης, είναι ξεκάθαρα κάτι αισχρό”.

Διαβάστε επίσης