"Είναι ο Ai Weiwei ο Άντι Ουόρχολ των καιρών μας;" Αυτό αναρωτήθηκε το περιοδιό του ιδρύματος Smithsonian λίγες εβδομάδες πριν καθώς ο ακτιβιστής καλλιτέχνης κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της εικόνας και να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Λίγο καιρό μετά τη δράση του και τη δραστηριότητα του στο πλευρό των εθελοντών στο νησί της Λέσβου ο κινέζος εικαστικός προκαλεί το θυμικό με μια εικόνα σημειολογική.

Φωτογραφημένος από τον Rohit Chawla για το περιοδικό India Today o καλλιτέχνης αναπαριστά την εικόνα που σόκαρε (περιστασιακά) τον κόσμο αναπαριστώντας τον άδικο θάνατο του μικρού Αϊλάν Κουρντί. Του τρίχρονου Σύρου πρόσφυγα που γεννήθηκε και πέθανε μέσα στον εμφύλιο που ανέδειξε την υποκρισία των ηγετών του κόσμου.

Όταν ο Κουρντί ξεβράστηκε προ μηνών στην παραλία της Αλικαρνασσού έγινε εικόνα στην οδύσσεια των προσφύγων. Σήμερα, με αυτή τη λήψη που τράβηξε τα βλέμματα στην έκθεση India Art Fair ο καλλιτέχνης που μόλις πριν μία εβδομάδα ανακοίνωσε ότι σταματά την έκθεση του Ruptures στο Faurschou Foundation της Κοπεγχάγης μετά την απόφαση της Δανέζικης Βουλής να ψηφίσει το νόμο όπου αναγκάζει τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα να παραδίδουν τα κοσμήματα και τα χρήματα τους στο Δανέζικο κράτος συνεχίζει να “ενοχλεί” όσους αδιαφορούν απέναντι σε μια κρίση που είναι πέρα από προσφυγική.

Είναι πανανθρώπινη, επώδυνη και εγκληματική.

Διαβάστε και αυτά

Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του μικρού Αϊλάν

Νέα αρχή στον Καναδά για την οικογένεια του μικρού Αϊλάν

Ο Ai Weiwei θα κάνει την προσφυγική κρίση υπόθεση όλων μας

Ο Ai Weiwei στη Λέσβο του ξεριζωμού