ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας του Χόκνεϊ πωλείται σε τιμή ρεκόρ στην Ασία - 14,8 εκ. δολάρια

Πίνακας του Χόκνεϊ πωλείται σε τιμή ρεκόρ στην Ασία - 14,8 εκ. δολάρια
Sotheby's

Παρά την κρίση του κορωνοϊού και τις συνέπειές της στον κόσμο της Τέχνης, η αγορά της Ασίας φαίνεται να αντιστέκεται. Ένας πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ σημείωσε απρόσμενα υψηλή τιμή σε πρόσφατη δημοπρασία και έγινε το δεύτερο ακριβότερο έργο δυτικού καλλιτέχνη που έχει πουληθεί ποτέ στην Ασία. 

O πίνακας, με τίτλο «30 Sunflowers» (30 Ηλιοτρόπια), πωλήθηκε έναντι 14,8 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ.

Το έργο τέχνης νεκρής φύσης, το οποίο στο παρελθόν είχε μόνο έναν ιδιοκτήτη, υπερέβη κατά πολύ την εκτίμηση πριν από την πώληση, των 10,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας πωλήθηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία του οίκου Phillips το Μάιο του 2011 στη Νέα Υόρκη, έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή του πενταπλασιάστηκε σε λιγότερο από δέκα χρόνια και μάλιστα εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Το έργο δημιουργήθηκε το 1996 όταν ο καλλιτέχνης ήταν 60 ετών, θεωρείται αριστούργημα και παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης του Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο Λονδίνο το 1997, με τίτλο «Flowers, Faces and Spaces».

https://www.instagram.com/p/CCbQsGchRTM

Στη δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα διατέθηκαν προς πώληση 39 έργα σύγχρονης τέχνης και μόνο τρία έμειναν απούλητα.

Τα έργα, τα οποία είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστούν σε εκθέσεις στο Λος Άντζελες, τη Τζακάρτα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊπέι, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω του αποκλεισμού που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, απέφεραν συνολικά 76,8 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αγοραστές από την Ασία έχουν γίνει η μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά ιμπρεσιονιστικών και σύγχρονων έργων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το artnews. Ωστόσο υπέβαλαν προσφορές και αποκτούσαν έργα τέχνης κυρίως σε δημοπρασίες που διοργανώνονταν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Με την πώληση του πίνακα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ διαπιστώνεται ότι οι ίδιοι αγοραστές δραστηριοποιούνται στις δημοπρασίες του Χονγκ Κονγκ με έργα δυτικών καλλιτεχνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ