ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αντώνης Φωνιαδάκης

Ποιος είναι ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αντώνης Φωνιαδάκης

Από την Ιεράπετρα στις πιο εμβληματικές σκηνές του κόσμου και πλέον στο τιμόνι της ΕΛΣ ο 45χρονος Αντώνης Φωνιαδάκης θα αναλάβει να μας υπενθυμίσει την υπερβατική τέχνη που παλεύει τη βαρύτητα.

Με απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη ο Αντώνης Φωνιαδάκης, επελέγη μεταξύ των 36 υποψηφίων, οι οποίοι συμμετείχαν στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος και αναδείχθηκε σε νέο διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

“H πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για την νέα εποχή του Μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" είπε σε σχετική δήλωση του ο Μύρων Μιχαηλίδης.

“Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός ακόμα Έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει την στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

“Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα, η ανάθεση των καθηκόντων του διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά την χρονική αυτή στιγμή, όπου η ΕΛΣ ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της με την μεταστέγαση της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του Εθνικού μας Μπαλέτου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής LINKS, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια, αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας” είπε ο Έλληνας χορογράφος και χορευτής που η διεθνή αναγνώριση του ταλέντου του έχει δώσει πολλάκις αφορμές για να μας συστηθεί μέσα από τα δημοσιεύματα του τύπου.

https://www.instagram.com/p/p

Λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα (από 1η Σεπτεμβρίου 2016) για τρία χρόνια που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον μας για τη λυρική τέχνη του χορού μας υπενθυμίζουμε ποιος είναι ο Αντώνης Φωνιαδάκης που θα κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώσει το νέο του καθήκον.

foniadakis facebook

Πηγή: Αndonis Foniadakis/ Facebook

1. Μεγάλωσε στην Ιεράπετρα Κρήτης όπου και ξεκίνησε να μαθαίνει τι σημαίνει χορός από τα 14 του.

2. Το 1990 μπήκε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου σπούδασε για 2 χρόνια.

3. Κερδίζοντας την υποτροφία Μαρία Κάλλας συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό, στην Λωζάννη και στην σχολή Rudra Bejart.

4. Ανάμεσα στις συνεργασίες από το παρελθόν του ξεχωρίζει αυτή με με το μπαλέτο Bejart Ballet της Λωζάνης από το 1994 έως το 1996 υπό τη διεύθυνση του Maurice Bejart αλλά και εκείνη στην Lyon Opera Ballet υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου από το 1996 έως το 2002.

5. Το 2003 δημιουργεί τη δική του ομάδα χορού με έδρα της τη Λυον. Το όνομα της ελληνικό και κωδικό: Apotosoma.

6. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης έχει συμμετέχει ως ανεξάρτητος χορευτής στις καλύτερες ομάδες χορού και μπαλέτα του κόσμου. Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Bern Ballet Ballet du Rhin, Maggio Danza, National Dance Company of Wales, Dansgroep Amsterdam, Cia Sociedade Masculina-Brazil, Bale da Cidade of Sao Paulo Brazil, Helsinki Dance Company Finland, National Ballet of Greece, National Theater of Northen Greece, Benjamin Millepied Dance Company USA, WashingtonBallet, Dansgroep Amsterdam, Bejart Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, Hellenic Dance Company,CNSMD Lyon Copenhagen International Dance Festival είναι μερικές μόνο από αυτές.

7. Το 2012 κερδίζει το βραβείο καλύτερης χορογραφίας Danza & Danza στην Ιταλία για το έργο Οι Γάμοι του Ιγκόρ Στραβίνσκι για το θέατρο Μaggio Musicale Fiorentino στη Φλωρεντία.

8. Το 2013 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού της Martha Graham στην παραγωγή Echo.

9. Άλλος σταθμός στην καριέρα του και η συνεργασία με τον Darren Aronofosky ως συντονιστής κινήσεων για τους τρισδιάστατους χαρακτήρες στην ταινία Noah της Paramount Pictures.

10. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης έχει χορογραφήσει 2 όπερες (Opera National du Rhin, Les boreades of Rameau και GRAME Lyon, Il canto de la pelle of Claudio Ambrosini).

11. Έχει διδάξει χορό στην Κρατική Σχολή Χορού στην Αθήνα και σε σχολές του εξωτερικού (DOCK11 του Βερολίνου και Dansgroep του Άμστερνταμ).

While working Selon Desir with the Greek National Ballet, in 5 days from now the same work will premier in New Zealand with the The Royal New Zealand Ballet! Excited for both companies!!!!

Posted by Andonis Foniadakis on Saturday, February 20, 2016


Διαβάστε ακόμα

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη Beyoncé του μπαλέτου, Μisty Copeland

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κατακτάει τον κόσμο

O Ολιβιέ Ντεκότ, νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ