ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Remembering a Brave New World: Η πρόσοψη της Tate Modern δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας

Remembering a Brave New World: Η πρόσοψη της Tate Modern δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας
Tate Modern

Μια νέα εγκατάσταση καλύπτει την πρόσοψη της Tate Britain, στο Λονδίνο, τυλίγοντας το μουσείο με ένα πέπλο από νέον και μεταφέροντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας εν μέσω της πολύ δύσκολης αυτής περιόδου για την Τέχνη και την ανθρωπότητα.

Στο «Remembering a Brave New World», τεχνικολόρ σύμβολα, αναφορές στην ποπ κουλτούρα και θρησκευτική εικονογραφία μετατρέπουν το νεοκλασικό κτίσμα σε έναν φωτεινό εορτασμό του Ντιβάλι (Diwali), του πενθήμερου ινδουιστικού φεστιβάλ του φωτός.

Το Ντιβάλι, συμβολίζει τη νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού και της γνώσης εναντίον της άγνοιας και το Λονδίνο φωτίζεται με τα έντονα χρώματα και τα ειρηνικά μηνύματα της Ινδουιστικής κουλτούρας εν μέσω του δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

@Tate Modern

Στην εγκατάσταση, η καταγωγής από το Παντζάμπ και κάτοικος του Λίβερπουλ καλλιτέχνης Chila Kumati Singh Burman αντλεί από τη ζωή της οικογένειάς της και της ιδίας: ένα πολύχρωμο βανάκι για παγωτά φιγουράρει στο «Remembering a Brave New World», μιας και με την εγκατάστασή τους στην Αγγλία ο πατέρας της αγόρασε ένα και αυτή η εμπειρία σφράγισε τη ζωή της.

Άλλα στοιχεία εστιάζουν στην ιμπεριαλιστική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου: η φιγούρα της Britannia στην κορυφή του αετώματος του κτηρίου είναι καμουφλαρισμένη με την Κάλι, θεότητα της ελευθερίας και ισχύος στο ινδουιστικό πάνθεον.

Η καλλιτέχνης της εγκατάστασης, Chila Kumati Singh Burman @Tate Modern

Χαμηλότερα, η Ρανί του Jhansi, η πολεμίστρια και ηγέτης της αντίστασης των Ινδών κατά των Βρετανών το 1857. «Είναι σημαντικό να ασκείς κριτική σε κτήρια σαν αυτά επειδή είναι πολύ ευρωκεντρικά», είπε η καλλιτέχνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dezeen, η Burman.

«Απλώς σκέφτηκα: γιατί να μην κάνω κάτι που να αποτυπώνει όλο αυτό που περνάμε σήμερα; Ένιωσα σαν να χρειαζόταν μια έκρηξη χαράς και φωτός. Και το ντιβάλι έχει να κάνει με το καλό που υπερνικά το κακό, με την ελπίδα, την ενότητα και το φως στην άκρη του τούνελ».

Λαμπερές ινδουιστικές θεότητες στα παράθυρα και τις αψίδες, όπως η Λάκσμι, η θεότητα του πλούτου και της αγνότητας και ο Γκανές, ο θεός της ευημερίας, αντιπαραβάλλονται με πιο παιγνιώδη στοιχεία σαν μια σε φυσικό μέγεθος τίγρη, ένα παγώνι κι ένα ζευγάρι χείλη.

Το «Remembering a Brave New World» είναι η τέταρτη ετήσια χειμερινή παραγγελία της Tate Britain και θα παραμείνει εκεί έως τα τέλη Ιανουαρίου παρότι, λόγω της πανδημίας, το μουσείο θα είναι κλειστό για τους επισκέπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ