ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργα ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας και της Αρχαίας Μεσσήνης ξεκινούν από το ΥΠΠΟΑ

Έργα ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας και της Αρχαίας Μεσσήνης ξεκινούν από το ΥΠΠΟΑ
ΥΠΠΟΑ

Η συνέχιση των έργων ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας και της Αρχαίας Μεσσήνης, διασφαλίζεται με δύο Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης, οι οποίες υπεγράφησαν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Η Προγραμματική Σύμβαση που αφορά το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας, συνολικού ύψους 220.000 ευρώ, αποτελεί συνέχεια της σύμβασης που είχε υπογραφεί το Μάιο του 2014, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων. Στόχος είναι, η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του Θεάτρου, για την ασφαλή υποδοχή επισκεπτών και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής. Με την παρούσα Προγραμματική δίνεται παράταση χρονοδιαγράμματος, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης του Θεάτρου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας @ΥΠΠΟΑ

Σε ό,τι αφορά την Αρχαία Μεσσήνη, η Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 300.000 ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μεταπυργίου τείχους μεταξύ των πύργων 17 και 18, Βόρειας Οχύρωσης Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξασφαλιστεί η στατική του επάρκεια. Ακόμη να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της οχύρωσης της αρχαίας Μεσσήνης και να δημιουργηθεί ένας αρχαιολογικός χώρος προσβάσιμος στο κοινό.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη @ΥΠΠΟΑ

Η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση αφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση και ανάδειξη ενός τμήματος της βόρειας οχύρωσης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης είναι από τους πλέον υποδειγματικά αποκατεστημένους χώρους, η σημασία του οποίου ξεφεύγει από τα όρια της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Το σημαντικότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας

«Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εθνικής εμβέλειας, στον οποίο η ελληνική πολιτεία έχει επενδύσει πολύ σημαντικά κονδύλια, ιδιαίτερα μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τους κοινοτικούς πόρους των προηγούμενων περιόδων. Στα κονδύλια αυτά έχουν προστεθεί σημαντικά κεφάλαια, τα οποία ο ανασκαφέας, Πέτρος Θέμελης, έχει μεριμνήσει να δοθούν υπό μορφή χορηγίας και δωρεάς από ανθρώπους που αγαπούν τη Μεσσήνη, αγαπούν την αρχαιολογία. Σήμερα, με τον Περιφερειάρχη, υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση 300.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, πάντοτε με τη στενή και καλή συνεργασία με τον καθηγητή κ. Θέμελη.

Με το έργο της σύνδεσης της Αρχαίας Μεσσήνης με ένα καλό οδικό δίκτυο, αποκαθίσταται το μεγάλο μειονέκτημα σήμερα, της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Ο κόσμος θα μπορεί πλέον πολύ πιο εύκολα να προσεγγίζει τον αρχαιολογικό χώρο και να απολαμβάνει την αύρα και τη μαγεία του», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε, «Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας έχει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέχρι αυτή τη στιγμή και ειλικρινά χαίρομαι, γιατί και τα βυζαντινά μας μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι της κλασικής και μετακλασικής περιόδου αντιμετωπίζονται με πολύ σωστό τρόπο.

Για την Αρχαία Μεσσήνη, αναγνωρίζω προσωπικά το έργο το οποίο έχει προσφέρει ο καθηγητής Θέμελης, εδώ και πολλά χρόνια. Με τη βοήθεια του κράτους, τραπεζών, ιδρυμάτων και χορηγών, σήμερα, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενισχύουμε με 300.000 ευρώ αυτή την ερευνητική προσπάθεια και την αποκατάσταση των μνημείων.

Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό πάρκο το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, τολμώ να πω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να βελτιωθεί ο δρόμος και η πρόσβαση από τη Μεσσήνη μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ».