ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για το δανεισμό μνημείων - Διαμορφώθηκε στα 25+5 χρόνια

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για το δανεισμό μνημείων - Διαμορφώθηκε στα 25+5 χρόνια
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα του άρθρου 59 για το δανεισμό μνημειακών αντικειμένων σε τρίτες χώρες, προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η αρχική ρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, προέβλεπε τη δυνατότητα δανεισμού αρχαιοτήτων για 50 χρόνια και την επανάληψή του για άλλα 50.

Η υπουργός Πολιτισμού προχώρησε στη συνέχεια σε αλλαγές, μειώνοντας τον χρόνο σε 25 και 25 χρόνια, διάταξη που τελικά κατέληξε στα 25 και 5 χρόνια, με ανανέωση του δανεισμού για κάθε πενταετία. Η αλλαγή αυτή ήταν η προϋπόθεση που έθεσε το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να ψηφίσει τη διάταξη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά, τόσο του νομοσχεδίου όσο και της τροπολογίας για την εξαγωγή με δανεισμό, ελληνικών αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο, «για εκσυγχρονισμό ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου» αλλά και για «τολμηρό μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθήσει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες όρους και προϋποθέσεις, την αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της χώρας προς όφελος της οικονομίας».

«Είναι πολύ σημαντικό για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου ότι δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να αξιοποιηθούν σημαντικά πολύτιμα αρχαία μας που βρίσκονται στις αποθήκες του υπουργείου. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά στον ελληνισμό γιατί αντί να βρίσκονται στο σκοτάδι της αποθήκης θα λάμπουν και θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Η διάταξη εγκρίθηκε, με 179 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές από τη ΝΔ και 22 από το ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ