ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε ο γλύπτης Αρτούρο Ντι Μόντικα, δημιουργός του Ταύρου της Γουόλ Στριτ

Ιταλία: Πέθανε ο γλύπτης Αρτούρο Ντι Μόντικα, δημιουργός του Ταύρου της Γουόλ Στριτ
«Charging Bull»: Ο διάσημος μπρούτζινος ταύρος - σύμβολο της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη με την «υπογραφή» του Αρτούρο Ντι Μόντικα AP Photo/Richard Drew

Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο Σικελός γλύπτης Αρτούρο Ντι Μόντικα, ο οποίος φιλοτέχνησε τον διάσημο μπρούτζινο ταύρο - σύμβολο της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρτούρο Ντι Μόντικα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην οικία του στη Βιτόρια, κοντά στη Ραγκούσα, στη νότια Σικελία «έδινε μάχη εδώ και χρόνια με τον καρκίνο και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Σικελός γλύπτης είναι διάσημος κυρίως για το επιβλητικό γλυπτό ενός ταύρου που δημιούργησε από μπρούντζο, βάρους 3,2 τόνων (4,9 μέτρων μήκους και 3 μέτρων ύψους), που είχε τοποθετηθεί κοντά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το γλυπτό, που ονομάστηκε «Charging Bull» στα αγγλικά, είχε φιλοτεχνηθεί από τον καλλιτέχνη και είχε χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο, με κόστος 350.000 δολαρίων εκείνη την εποχή.

Ο ταύρος είχε εγκατασταθεί, παρανόμως, μπροστά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, ως ένα σύμβολο της «ισχύος και της δύναμης του λαού».

Ο Ντι Μόντικα είχε μεταφέρει με φορτηγό το γλυπτό του τον Δεκέμβριο του 1989 στο Κάτω Μανχάταν και το είχε τοποθετήσει κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ως ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους Νεοϋορκέζους.

Έπειτα από εβδομάδες αντιπαράθεσης, ο ταύρος έγινε τελικά αποδεκτός από την πόλη της Νέας Υόρκης, που του βρήκε τη σημερινή θέση του, το 1989, στα βόρεια του πάρκου Μπόουλινγκ Γκριν, στη διασταύρωση του Μπρόντγουεϊ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica, ο γλύπτης είχε αφηγηθεί το πώς «γεννήθηκε» η ιδέα του γλυπτού του:

«Ήταν μια περίοδος κρίσης, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε καταγράψει πτώση, σε μία νύχτα, άνω του 20% (…). Με κάποιους φίλους, διερωτήθηκα τι μπορούσα να κάνω για την πόλη 'μου'. Είμαι σίγουρα από τη Βιτόρια, όμως έζησα περισσότερα από 40 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Τότε, μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω έναν ταύρο, την εικόνα του Χρηματιστηρίου που ανεβαίνει: όλο αυτό έπρεπε να είναι ένα αστείο, μια πρόκληση. Κι όμως έγινε κάτι το σοβαρό!».

«Μου είπαν ότι μετά το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο Charging Bull, δύο βήματα από τον 'ναό' της παγκόσμιας οικονομίας, είναι το αξιοθέατο με τις περισσότερες επισκέψεις στη Νέα Υόρκη. Ξεπέρασε ακόμη και το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ» έλεγε χαρούμενος.

La Repubblica: È morto Arturo Di Modica, lo scultore siciliano del Toro di Wall Street

ΔΗΜΟΦΙΛΗ