ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πιο δημοφιλείς σε αναζητήσεις στο Google για εικαστικούς καλλιτέχνες

Οι πιο δημοφιλείς σε αναζητήσεις στο Google για εικαστικούς καλλιτέχνες
artsupplies.co.uk/

Με πολλά μουσεία και γκαλερί τέχνης να έχουν κλείσει λόγω του κορωνοϊού, οι φιλότεχνοι στράφηκαν στο διαδίκτυο ως μόνον τρόπο να απολαμβάνουν τους αγαπημένους τους εικαστικούς καλλιτέχνες.

Η ομάδα ερευνητών στην Ken Bromley Art Supplies θέλησε να εντοπίσει ποιοι καλλιτέχνες υπήρξαν το συχνότερο αντικείμενο αναζήτησης το 2020 και ποιος ήταν ο πιο δημοφιλής σε κάθε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία αναζήτησης στο Google για να αποκαλύψουν τον πιο «γκουγκλαρισμένο» καλλιτέχνη, πέρυσι, σε κάθε χώρα. Στη συνέχεια, οι σχεδιαστές σχεδίασαν επτά χάρτες –έναν για κάθε ήπειρο– για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι το νούμερο 1, συνολικά, αλλά δεν ήταν η κορυφαία επιλογή σε πολλές χώρες: οι φιλότεχνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως πρώτη επιλογή τον ανώνυμο καλλιτέχνη δρόμου και ακτιβιστή από το Μπρίστολ, Banksy. Το ίδιο και οι Ρώσοι φιλότεχνοι.

Οι πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες παγκοσμίως

1. Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Πρώτος σε 82 χώρες)

2. Φρίντα Κάλο (Πρώτη σε 29 χώρες)

3. Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Πρώτος σε 24 χώρες)

4. Αρτεμισία Τζεντιλέσκι (Πρώτη σε 23 χώρες)

5. Πάμπλο Πικάσο (Πρώτος σε 18 χώρες)

6. Banksy (Πρώτος σε 14 χώρες)

7. Ντιέγκο Βελάσκεζ (Πρώτος σε 2 χώρες)

Από τους 13 «νικητές» μόνον δύο ήταν γυναίκες: Στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και τη Βραζιλία, η καλλιτέχνις με τις περισσότερες αναζητήσεις ήταν η Φρίντα Κάλο ενώ στην κορυφή της λίστας τόσο στην Αυστραλία όσο και την Κίνα βρέθηκε η ζωγράφος του 17 αιώνα Αρτεμισία Τζεντιλέσκι.

Στην Ελλάδα, η πιο δημοφιλής στις αναζητήσεις ήταν, το 2020, η Φρίντα Κάλο.

Οι χώρες για τις οποίες δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για ανάλυση παρουσιάστηκαν με γκρι χρώμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ