ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ληστεία του αιώνα γίνεται ντοκιμαντέρ - 500 εκατομμύρια δολάρια σε έργα Τέχνης

Η ληστεία του αιώνα γίνεται ντοκιμαντέρ - 500 εκατομμύρια δολάρια σε έργα Τέχνης

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ true crime του Netflix αφορά στη διαβόητη ληστεία στο Isabella Stewart Gardner Museum της Βοστώνης η οποία προς το παρόν δεν έχει διαλευκανθεί.

Δύο ληστές, προσποιούμενοι όργανα της τάξης, έδεσαν ένα νυχτοφύλακα και έφυγαν με 13 αριστουργήματα τέχνης, όπως πίνακες των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Ντεγκά και Μανέ, των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Η σειρά σε τέσσερα μέρη, με τίτλο «This Is a Robbery: The World's Biggest Art Heist» είναι δημιούργημα των αδελφών από τη Βοστώνη Νικ και Κόλιν Μπαρνικλ, τους οποίους η ληστεία γοήτευε από τα παιδικά τους χρόνια και θα αρχίσει να προβάλλεται στις 7 Απριλίου.

Την περασμένη Τετάρτη ήταν η 31η επέτειος της διάρρηξης, η οποία έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες εν μέσω εορτασμών για τον St. Patrick (η Βοστώνη είναι φημισμένη για την ιρλανδική κοινότητά της).

Εξακολουθεί να ισχύει η αμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση των έργων ζωγραφικής, και η ληστεία παραμένει η πιο «ακριβή» ληστεία έργων τέχνης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κανείς δεν συνελήφθη ποτέ, κανείς δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο, γεγονός το οποίο έχει γεννήσει πολυάριθμες θεωρίες για το τι ακριβώς συνέβη και το πού είναι οι πίνακες. Οι υποψίες πέφτουν και στην ιταλική μαφία και στην ιρλανδική «μαφία» και οι προσπάθειες εύρεσης των έργων έχουν επεκταθεί σε πολλές ηπείρους. Το 2013, το FBI ανακοίνωσε ότι είχε ταυτοποιήσει τους δύο κλέφτες, αλλά τα ονόματά τους δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.

Οι δύο οι οποίοι, σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες εφέροντο ως δράστες πέθαναν λίγο μετά τη ληστεία. Ο μοναδικός επιζών ύποπτος, ο διαβόητος γκάνγκστερ της New England, Ρόμπερτ τζεντίλε έσπασε τη σιωπή του τον περασμένο Φεβρουάριο δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί για εμπλοκή του είναι «ψέμα, πέρα για πέρα».

Η σειρά υπόσχεται να είναι «σε ίσες δόσεις, ένα δράμα, μια true crime ιστορία και μια τρελή κωμωδία παρεξηγήσεων» εξήγησε, μιλώντας στο Dazed, η παραγωγός Τζέιν Ρόζενταλ. Από την πλευρά του, ο Κόλιν Μπάρνικλ δήλωσε στην εφημερίδα Boston Globe: «Ακόμη κι αν έχετε διαβάσει όλα τα βιβλία, ακόμη κι αν έχετε ακούσει οτιδήποτε έχει ειπωθεί για αυτό, εδώ υπάρχουν καινούργια πράγματα. Και καταλήγουμε σε συμπέρασμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ