ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα Φιλελληνισμού: Πέντε επιστήμονες μιλούν για το κίνημα διεθνούς συμπαράστασης το 1821

Ημέρα Φιλελληνισμού: Πέντε επιστήμονες μιλούν για το κίνημα διεθνούς συμπαράστασης το 1821
Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Ελαιογραφία που δημιούργησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης το 1861. Εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης είναι η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τη σχετική πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα στο χτυπημένο από ελονοσία Μεσολόγγι, το οποίο πρωτοστάτησε στην Ελληνική Επανάσταση κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, προκάλεσε σοκ στον αγγλόφωνο κόσμο.

Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, σε όλο τον κόσμο εξαπλώθηκε ένα κίνημα συμπαράστασης στους επαναστατημένους Έλληνες. Επιφανείς πολίτες της Ευρώπης, αλλά και «απλός» λαός συγκινήθηκε από την προσπάθεια των απογόνων των αρχαίων Ελλήνων και θέλησε να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο.

Μεταξύ αυτών ξεχωριστή θέση κατέχει ο Λόρδος Βύρωνας.

Ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής, παραδομένος στον υψηλό πυρετό και το παραλήρημα, στο κρεβάτι του πόνου, δεν σταμάτησε στιγμή να σκέφτεται το τελευταίο μεγάλο του πάθος: την απελευθέρωση της Ελλάδας.

«Της έδωσα (σ.σ. στην Ελλάδα) το χρόνο μου, τις δυνάμεις μου, την υγεία μου», έχει καταγραφεί να λέει σε μια στιγμή διαύγειας. «Και τώρα της δίνω τη ζωή μου! Τι παραπάνω θα μπορούσα να κάνω;».

Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα στο χτυπημένο από ελονοσία Μεσολόγγι, το οποίο πρωτοστάτησε στην ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας, προκάλεσε σοκ στον αγγλόφωνο κόσμο.

Στο βίντεο που ακολουθεί μιλούν στο CNN Greece για το κύμα του Φιλελληνισμού που ξέσπασε το 1821 οι: Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ Αναστάσιος Λιάσκος, πρόεδρος Πολεμικού Μουσείου Αλεξάνδρα Σφοίνη, κύρια ερευνήτρια Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ Αντώνης Κλάψης, επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: H επιταγή των 4.000 λιρών που αποδεικνύει το πάθος του Λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ