ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενοχλημένοι οι New York Times από έκθεση του Smithsonian για τον Μπιλ Κόσμπι

Ενοχλημένοι οι New York Times από έκθεση του Smithsonian για τον Μπιλ Κόσμπι

Καθώς το ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μετά το άλλο καθαιρούν το είδωλο του αμερικάνου πατέρα που είχε δημιουργήσει ο γνωστός κωμικός Μπιλ Κόσμπι προτούν αμαυρωθεί η φήμη του μετά από σωρεία κατηγοριών εναντίον του για για σεξουαλική εκμετάλλευση δεκάδων γυναικών, ένα ίδρυμα συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί του.

Το Εθνικό Μουσείο Σμιθσόνιαν της Αφρικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Αμερικής πρόσφατα δημοσίευσε δήλωση υπερασπίζοντας την προγραμματισμένη ένταξη δύο αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή του ηθοποιού σε μία από τις επερχόμενες εκθέσεις του και αυτή η επιλογή ενοχλεί πολλούς. Τους New York Times ανάμεσα σε άλλους.

Σύμφωνα με το μουσείο θα διοργανωθούν 11 διαφορετικές εκθέσεις με περίπου 3.000 αντικείμενα τον Σεπτέμβριο στο National Mall της Ουάσιγκτον και ανάμεσα σε αυτά θα είναι δύο αντικείμενα σχετικά με τον Κόσμπι. "Δεν πρόκειται όμως για κάποια έκθεση για τον Μπιλ Γκόσμπι" διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για αντικείμενα που αφορούν στην έκθεση Taking the Stage, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 150 εκθέματα από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και την ψυχαγωγία.

COSBY PORTRAIT

Bill and Camille Cosby, 1984 by Simmie Knox. Λάδι σε καμβά. Πηγή: Collection of Camille O and William H Cosby Jr

Τα δύο αντικείμενα "σχετίζονται με την καριέρα του Μπιλ Κόσμπι στην τηλεόραση και την κωμωδία – πρόκειται για ένα κόμικ από το I Spy μαζί με άλλα αντικείμενα από διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές-, καθώς και το εξώφυλλο ενός άλμπουμ από το ξεκίνημά του ως παιδί (1964) στην ενότητα των κωμικών που περιλαμβάνονται έξι αφροαμερικανοί κωμικοί: ο Ρίτσαρντ Πράιορ, ο Ρεντ Φοξ, η Μομς Μάμπλεϊ, ο Ντικ Γρέγκορι, ο Γκοντφρέι Καίπριτζ και ο Μπιλ Κόσμπι" διευκρινίζει η ανακοίνωση.

"Το μουσείο εξερευνά μια διαφορετική και περίπλοκη ιστορία που αντικατοπτρίζει το πώς όλοι οι Αμερικανοί έχουν επηρεαστεί από την αφροαμερικανική εμπειρία" καταλήγει.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρθηκε ότι στην έκθεση Taking the Stage θα περιλαμβάνονται αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική ζωή του Κόσπι, χωρίς να αναφέρονται οι καταγγελίες που έχει δεχτεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών.

COSBY NYT

Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν προκάλεσε σάλο πέρσι, με προηγούμενή του έκθεση, όταν παρουσίασε στο Εθνικό Μουσείο της Αφρικανικής Τέχνης ένα σημαντικό μέρος από τα έργα τέχνης της ιδιωτικής συλλογής που διαθέτει ο Κόσμπι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τότε το μουσείο ανασκεύασε λέγοντας ότι η έκθεση αφορούσε τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα και όχι τον Μπιλ Κόσμπι.

Πάντως, παρότι υπάρχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις, ο 78χρονος ηθοποιός και οι δικηγόροι του έχουν αρνηθεί συστηματικά όλες τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν καταγγείλει περισσότερες από 50 γυναίκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ