ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μικρή Αδελφή»: Ένα δεύτερο Άγαλμα της Ελευθερίας δώρο από τους Γάλλους στις ΗΠΑ

Η «Μικρή Αδελφή»: Ένα δεύτερο Άγαλμα της Ελευθερίας δώρο από τους Γάλλους στις ΗΠΑ
ΑP Photo

Για τη φετινή επέτειο της Ανεξαρτησίας τους, οι Αμερικανοί και πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης παίρνουν ένα δώρο από τους Γάλλους: Ένα δεύτερο Άγαλμα της Ελευθερίας, πιστό αντίγραφο του κανονικού, αν και κατάτι μικρότερο.

Το νέο μπρούτζινο άγαλμα, το οποίο έχει το χαϊδευτικό όνομα «μικρή αδελφή», είναι σε μέγεθυος το ένα δέκατο έκτο του αυθεντικού, το οποίο στέκεται στο νησί Λίμπερτι. Την περασμένη Δευτέρα, σε μια ειδική τελετή, η μικρή αδελφή φορτώθηκε σε κοντέινερ, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης (National Museum of Arts and Crafts - CNAM) στο Παρίσι, στο σημείο στο οποίο στεκόταν από το 2011, στον κήπο του Μουσείου.

Το άγαλμα θα πάρει την τελική του θέση, στο νησί Έλις, ακριβώς απέναντι από τη μεγάλη του αδελφή, την ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 4 ιουλίου.

@ΑP Photo

Το άγαλμα ζυγίζει 450 κιλά και έχει ύχος περίπου 3 μέτρα. Κατασκευάστηκε το 2009 και είναι ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού αγάλματος, με τη βοήθεια του εκμαγείου του, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1878 και φυλάσσεται στο CNAM.

«Το άγαλμα συμβολίζει την ελευθερία και το φως σε όλον τον κόσμο», είπε ο γενικός διευθυντής του CNAM, Ολιβιέ Φαρόν. «Θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ απλό μήνυμα: Η φιλία μας με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Πρέπει να συντηρήσουμε και να υπερασπιστούμε αυτήν τη φιλία», συνέχισε.

Η μέρα της μικρής τελετής στο Παρίσι επιλέχθηκε συμβολικά, καθώς συνέπεσε με την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί και την αρχή μιας νέας εποχής ελευθερίας για την Ευρώπη.

@ΑP Photo

Το αυθεντικό άγαλμα εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1886 και στόχος του ήταν να ενδυναμώσει τη φιλία των δύο χωρών σε μια εποχή που Ουάσινγκτον και Παρίσι περνούσαν μια ένταση στις σχέσεις τους.

Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, ο Φαρόν και το CNAM αξιοποίησαν το καλούπι αλλά και τους τεχνίτες που είχαν στη διάθεσή τους, για να στείλουν το ίδιο μήνυμα. Η «μικρή αδελφή» δουλευόταν επί πέντε μήνες από πέντε τεχνίτες, τους καλύτερους στο είδος τους.

@ΑP Photo

Το ταξίδι της «μικρής αδελφής» μόλις αρχίζει: Ακολουθώντας τα βήματα της μεγαλύτερης αδελφής της, θα πάει στις ΗΠΑ με πλοίο, από τη Χάβρη. Αρχικός της προορισμός θα είναι η κατοικία του Γάλλου πρέσβη στην Ουάσινγκτον, όπου θα παραμείνει για 10 μέρες πριν βρει την οριστική της θέση απέναντι από την αδελφή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ