ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι ήρωες του Star Wars κυκλοφορούν ανάμεσα μας στο σύμπαν του Daniel Pickard

Oι ήρωες του Star Wars κυκλοφορούν ανάμεσα μας στο σύμπαν του Daniel Pickard

Εάν υπήρχε κάτι που μας άφησε το 2015 αυτό είναι η καταιγιστική επιτυχία του κινηματογραφικού franchise Star Wars στα ταμεία του κόσμου. Σήμερα αυτός ο κόσμος του φανταστικού έρχεται σπίτι των φανατικών οπαδών του καθώς η δημιουργία του J.J. Abrams, Star Wars: The Force Awakens κυκλοφορεί επιτέλους σε DVD και Blu-ray με άπειρα extras Που θα ανανεώσουν την εμμονή με το διαγαλαξιακό σύμπαν. Ωστόσο υπάρχει ένας άντρας που ζει με τους ήρωες του Star Wars στην καθημερινότητα του, ένας άντρας παιδί με το όνομα Daniel Pickard.

Το σύμπαν του ενηλικιωμένου παιδιού που είναι ο Daniel Pickard δεν είναι κάτι τυχαίο, oύτε καν αυθόρμητο. Είναι η δημιουργία του δικού του παιδότοπου όπως εξομολογήθηκε αποκλειστικά στο CNN GREECE. Αυτή είναι η ιστορία του.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Αυτό το project μετράει ήδη πέντε χρόνια. Αφορμή στάθηκε η άτυχη προσπάθεια μου να φωτογραφίσω ένα μοντέλο για ένα editorial μόδας με φορέματα σε χωράφι αλλά ο δρόμος που θα μας έβγαζε εκεί ήταν κλειστός λόγω έργων. Είχα ουσιαστικά στη διάθεση μου ένα απόγευμα και κανένα κορίτσι να κάνει το μοντέλο, κουβάλησα στο κάδρο το ρομπότ-παιχνίδι για να κάνω άλλες λήψεις χρησιμοποιώντας το σαν θέμα. Το αποτέλεσμα μου άρεσε και αμέσως συνειδητοποίησα ότι εδώ υπήρχε κάτι που πρέπει να το ανακαλύψω. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν περισσότερες ιδέες, τραβήχτηκαν περισσότερες φωτογραφίες, βρήκα νέα μέρη για σκηνικά στα κάδρα μου και έφερα μπροστά από το φακό πολλές νέες φιγούρες υπερηρώων για να υποδυθούν τους ρόλους στις ιστορίες που θέλω να αφηγηθώ.

Mα πόσο χρονών είσαι;

Είμαι 40 αλλά όταν ακούω τον υπάλληλο της FedEx να πλησιάζει την πόρτα μου, καθώς ξέρω ότι μου φέρνει μια νέα φιγούρα δράσης, επιστρέφω πανεύκολα στα 12.

Πως θα σε όριζες; Designer, φωτογράφο ή παραμυθά;

Τα πρωινά μου είμαι ένας graphic designer γιατί αυτή είναι η δουλειά μου και αυτό κάνω εδώ και 20 χρόνια περίπου. Η φωτογραφία είναι μια απασχόληση για κάποιο απόγευμα ή ένα Σαββατοκύριακο που πραγματικά απολαμβάνω αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχω δεσμευτεί περισσότερο μαζί της, φωτογραφίζοντας καθημερινά και με σοβαρότητα για να ολοκληρώσω το βιβλίο μου.

Έχω ιστορίες που θέλω να αφηγηθώ αλλά χρειάζομαι τη φωτογραφία για να της επικοινωνήσω, οπότε θα έλεγα ότι το κομμάτι του παραμυθά έρχεται τρίτο. Πρέπει όμως να προσθέσουμε νομίζω και την ιδιότητα του συλλέκτη παιχνιδιών, αν δεν υπήρχαν οι “ηθοποιοί” μου αυτές οι φωτογραφίες δεν θα υπήρχαν.

Οπότε, για να το επαναλάβουμε, είμαι ένας graphic designer που συλλέγει παιχνίδια για να διακοσμήσει τον εργασιακό του χώρο και αρέσκεται να βγάζει cool φωτογραφίες με τη συλλογή του για να πει κάποιες αστείες ιστορίες.

Είναι αυτός ο δικός σου τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα;

Μοιάζει φανταστικός κόσμος σε κάποιον που τον βλέπει ίσως από έξω, για μένα, που είμαι μέσα, που επισκέπτομαι όλα αυτά τα μέρη και έχω αυτές τις φιγούρες πάντα δίπλα μου, επάνω στο γραφείο μου όταν εργάζομαι είναι ένας πραγματικός κόσμος. Επιπλέον προσπαθώ να κάνω αυτές τις μικρές φιγούρες να μοιάζουν πραγματικές σε φυσικό μέγεθος. Ίσως έμοιαζε περισσότερο με αποκύημα μιας φαντασίας εάν δημιουργούσα χρησιμοποιώντας 3D ψηφιακή τεχνολογία...

Το απολαμβάνω πραγματικά όταν επισκέπτομαι κάποια μέρη και αρχίζουν οι σκηνές να ξεπηδάνε στο μυαλό μου από παντού. Πρόσφατα ήμασταν στη Νέα Υόρκη που ήταν γεμάτη κόσμο που έβγαζαν φωτογραφίες τα πάντα και ήμουν σίγουρος ότι ανάμεσα σε όλους ήμουν ο μόνος που προσπαθούσα να τραβήξω κάποιες πολύ συγκεκριμένες φωτογραφίες από πολύ συγκεκριμένες οπτικές γωνίες για να μπορέσω αργότερα να προσθέσω στο κάδρο ένα γιγαντιαίο ρομπότ που κάνει χαμό κλωτσώντας αμάξια στο δρόμο του. Αν και το σώμα μου είναι εκεί τραβώντας φωτογραφίες, το μυαλό μου είναι πολύ μακριά, φαντάζεται το τελικό αποτέλεσμα με όλους τους χαρακτήρες στη σωστή τους θέση και αυτό είναι ένα ωραίο συναίσθημα. Ειδικά όταν οι περισσότεροι γύρω σου είναι απασχολημένοι τραβώντας selfies.

Dan Picard

Ο Pickard αγαπάει τη φαντασία, την οικογένεια, το σύμπαν και τη σκύλα του, Πέρι.

Ποιό θεωρείς πιο σημαντικό στοιχείο στη δουλειά σου;

Θα έλεγα την εμμονική προσοχή που δίνω στη λεπτομέρεια. Οι περισσότεροι βλέπουν τη δουλειά μου σε μια οθόνη, ίσως λίγο καλύτερα στις σελίδες του βιβλίου μου αλλά εγώ τη φαντάζομαι μια μέρα να έχει μέγεθος poster οπότε δεν μπορώ να αφήσω τίποτα στην τύχη: οι στάσεις, οι σκιές, ο φωτισμός, το κάδρο, η “θερμοκρασία” που δίνεις σε μια σκηνή για να τη γεμίσεις συναίσθημα, η ιστορία που θες να αφηγηθείς, οι ηθοποιοί που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις... Όλα είναι σχεδιασμένα από πριν με κάθε εξουθενωτική λεπτομέρεια. Όταν δίνω την εντολή “Αποθήκευση” ξέρω ότι έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορώ.

Απευθύνεσαι σε ενήλικες ή ανήλικους;

Άνθρωποι κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο βρίσκουν τις φωτογραφίες μου διασκεδαστικές και αυτό με κάνει πραγματικά χαρούμενο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα hobby oπότε κάνω αυτές τις φωτογραφικές συνθέσεις πρώτα για μένα τον ίδιο, θέλω να φέρω στη ζωή αυτές τις ιδέες, τα σκίτσα μου και ενθουσιάζομαι όταν το απολαμβάνουν και οι άλλοι. Οι ιστορίες μου δεν προϋποθέτουν κάποια ηλικία για να τις απολαύσεις και οι πιο ωραίες ιστορίες που μου λένε μετά την ανάγνωση του βιβλίου μου είναι αυτές που γονείς με παιδιά παίρνουν αφορμή από τις εικόνες και δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες γύρω από αυτές. Όπως κάνω και εγώ με την κόρη μου όσο τις δημιουργώ.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να τραβηχτεί μια μόνο λήψη;

Οι φωτογραφίες των τοπίων είναι κάτι σχετικά γρήγορο αλλά θέλουν και αυτές τον χρόνο τους. Η φωτογράφιση με τις φιγούρες, τις κάνω συνήθως στο studio μου, διαρκεί από 10 λεπτά μέχρι και 3-4 ώρες, ανάλογα τις στάσεις που πρέπει να βγάλω. Η σύνθεση στο κομπιούτερ διαρκεί κάποιες ώρες και συνήθως μου παίρνει κάποια απογεύματα στη σειρά. Αλλά περνάω καλά όσο τις “χτίζω”. Βλέπω ταινίες και τηλεοπτικές σειρές παράλληλα στο δεύτερο μόνιτορ και έτσι απολαμβάνω το χόμπι μου με συνέπεια.

Ποιά τα σχέδια σου για το μέλλον;

Θα χρησιμοποιήσω νέες φιγούρες που δημιούργησε η Sideshow Collectibles για να πω καινούργιες ιστορίες και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτή την προοπτική.

Ποιό είναι το μάντρα σου;

Γαλήνη Τώρα!

Αν γεννιόσουν σε ένα άλλο, φανταστικό σύμπαν πως θα ήταν αυτό;

Θα ήταν το σύμπαν που έχω δημιουργήσει με ολόκληρη τη συλλογή μου, θα ήταν κάτι φανταστικό. Είμαστε πάντα στη Γη, δεν είμαι κάπoιο εξωγήινο πλάσμα αλλά έχω στη διάθεση μου τους πάντες και τα πάντα οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Αυτή θα ήταν η ειδησεογραφία της ημέρας:

"Ο Batman απέτρεψε ληστεία τράπεζας από τον Συνταγματάχη Cobra και μια άλλη μέρα, ο Iron Man και ο Superman συλλαμβάνουν επιτέλους τον Darth Vader. Μετά οι paparazzi θα έχουν λήψεις από τους Joker και Harley να κάνουν εκλεπτυσμένα ταξίδια ανά τον κόσμο, από τον Captain America στο μανάβικο και βέβαια οι λογαριασμοί στα social media ΟΛΩΝ θα είναι πραγματικά φανταστικοί για να τους ακολουθούν οι πάντες!

Αρνείται να δει οποιδήποτε Χάρι Πότερ. Γιατί;

Αγαπάει τον Batman ("στην πόλη που μεγάλωσα, πίσω στη δεκαετία του 80 είχαμε μόνο GiJoe και Batman να διαβάζουμε", λέει), αγαπάει τον Joker ("όχι επειδή είναι ο κύριος αντίπαλος του Batman αλλά επειδή έχει πολύ ενδιαφέρον σαν χαρακτήρας", ισχυρίζεται) και τώρα αρχίζει να εκτιμάει τη Jessica Jones του Netflix.

Δεσμευμένος να μη δει κανένα Χάρι Πότερ παρά μόνο με την κόρη του όταν μεγαλώσει αρκετά για να απολαύσουν το σύμπαν της Ρόουλινγκ παρέα, με 12 τραγούδια των Megadeth έναντι 9 των Metallica στο iPhone του, οπαδός του Star Wars και ένας άντρας που δεν παίζει με τα παιχνίδια του, αλλά δημιουργεί με αυτά, ο Pickard είναι ένας τύπος χειμαρώδης που εννοείται έχει έναν απίστευτο σκύλο, την Πέρι. Μάλιστα η Πέρι έχει πρωταγωνιστήσει σε κάποιες από τις λήψεις του ανθρώπινου φίλου της μάθαμε αποκλειστικά.

Ναι, η Πέρι ήταν η εξαιρετική σκύλα του διοικητή της Κόμπρα που είχε στρωθεί για τα καλά επάνω στο χρυσό θρόνο του αφεντικού της και δεν την ξεκούναγε κανένας. “Η Πέρι ήταν εξαιρετική στο ρόλο της σκύλας” συμπληρώνει ο Pickard της μεγάλης φαντασίας.

Αυτό είναι το απίθανο σύμπαν ενός απίθανου τύπου που λέγεται Daniel Picard και της Πέρι.

Oι φωτογραφίες από την εξαιρετική για να συνοδέψει το Blu Ray της ημέρας, Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει έκδοση The Figure Fantasy: The Pop Culture Photography of Daniel Picard.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ