ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: ΚΟΘ και «Χορευτές του Βορρά» ερμηνεύουν σε παγκόσμια πρώτη τη «Θάλασσα» του Σκαλκώτα 

Θεσσαλονίκη: ΚΟΘ και «Χορευτές του Βορρά» ερμηνεύουν σε παγκόσμια πρώτη τη «Θάλασσα» του Σκαλκώτα 
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σε κύματα, γοργόνες και δελφίνια μετατρέπονται τα σώματα των «Χορευτών του Βορρά», οι οποίοι ενώνονται επί σκηνής με 70 μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στο Θέατρο Δάσους και δίνουν πνοή στο εμβληματικό έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949) «Η θάλασσα».

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή να κάνω σύγχρονο χορό με μία τόσο μεγάλη ορχήστρα», είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καλλιτεχνική διευθύντρια των «Χορευτών του Βορρά» Τατιάνα Παπαδοπούλου. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά που μία ομάδα αμιγώς σύγχρονου χορού συμπράττει με ένα τόσο πολυπληθές μουσικό σύνολο.

Ο Νίκος Σκαλκώτας με το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα», όπως και με τους «Ελληνικούς Χορούς» εξερευνά σε βάθος το δημοτικό τραγούδι και η Τατιάνα Παπαδοπούλου ήθελε και με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 να χορογραφήσει έναν Έλληνα συνθέτη.

«Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα», όπως τονίζει, καθώς στο έργο δεν υπάρχει μια ιστορία, ένα θέμα που να δίνει αρχή, μέση και τέλος στην παράσταση. Την «ιστορία», που θα δει ο θεατής να εξελίσσεται στη σκηνή, συνθέτουν θαλασσινές εικόνες, βασισμένες στους τίτλους που ο ίδιος συνθέτης έχει δώσει στις σκηνές του έργου του, όπως «Ο χορός των κυμάτων», «Η τράτα» και η «Προετοιμασία της γοργόνας», με τα σώματα των χορευτών και των χορευτριών να εικονοποιούν αυτές τις σκηνές.

Το τέμπο της σύμπραξης της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και των «Χορευτών του Βορρά» δίνει η μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια της ορχήστρας Ζωή Τσόκανου, η οποία κάνει λόγο για μία μεγάλη πρόκληση, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που χορογραφείται το συγκεκριμένο έργο. «Ο Νίκος Σκαλκώτας στο λαϊκό του μπαλέτο "Η θάλασσα", παρουσιάζει με πρωτοποριακό τρόπο την παραδοσιακή ελληνική μουσική, χρησιμοποιώντας μία συμφωνική γλώσσα περίτεχνα απλή αλλά και ταυτόχρονα μεγαλειώδη», επισημαίνει η κ. Τσόκανου.

Συμπαραγωγός στην παράσταση είναι το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την πρόεδρό του Άννα Μυκωνίου να εκφράζει τη βεβαιότητά της, ότι παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις μιας τόσο μεγάλης παραγωγής, το αποτέλεσμα θα είναι «εκρηκτικό».

Η επιμέλεια του μουσικού υλικού έγινε από τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής. Η χορογραφία είναι της Τατιάνας Παπαδοπούλου και του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου και σκηνογράφος-ενδυματολόγος είναι ο Αθανάσιος Κολαλάς. Χορεύουν οι: Γαλήνη Γυρτάτου, Μαρία Δημητρίου, Σοφία Καλπενίδου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Τάσος Νίκας και Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

Με τη «Θάλασσα» πέφτει το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου η αυλαία στο 7ο Φεστιβάλ Δάσους, που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Κάλεσμα σε νέους χορευτές και χορεύτριες

Οι «Χορευτές του Βορρά» μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε νέες και νέους επαγγελματίες χορευτές και χορεύτριες για να στελεχώσουν την ομάδα ενόψει της νέας της παραγωγής, που θα είναι η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. «Με ενδιαφέρει αφενός να διερευνήσω το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αφετέρου να έρθουν μαζί μας νέοι άνθρωποι οι οποίοι θα δώσουν φρέσκιες ιδέες στην ομάδα. Για αυτό και ως συν-χορογράφο έχω μαζί μου στη «Θάλασσα» τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, ένα νέο, πολύ ταλαντούχο καλλιτέχνη», τονίζει η Τατιάνα Παπαδοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ