ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε στην Αστική Σχολή η εικαστική έκθεση: «ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών»

Εγκαινιάστηκε στην Αστική Σχολή η εικαστική έκθεση: «ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών»

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο “ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών" της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ, που με σεβασμό ανοίγει στο κοινό των Αικατερινείων, ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς και αναδεικνύει τον άνθρωπο πίσω από την Ευζωνική στολή, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στην Αστική Σχολή.

Ξεχωριστή διάσταση στην έκθεση έδωσαν συνδημότες Εύζωνες, που υπηρέτησαν με διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι οποίοι παρέστησαν στα εγκαίνια και κατέθεσαν με συγκίνηση και γλαφυρό τρόπο, χαρακτηριστικά συμβάντα και στιγμιότυπα από τη θητεία τους.

Στο χαιρετισμό του εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, είναι ξεχωριστή η τιμή και η συγκίνηση που ο Δήμος Κατερίνης φιλοξενεί την σημαντική αυτή έκθεση. Επιπλέον, ευχαρίστησε την κα. Χατζηαδάμ για την συνεργασία στη διοργάνωσή της, ενώ, παρότρυνε μαθητές και μαθήτριες, νέες και νέους να την επισκεφτούν, καθώς ανέφερε: «Ο Εύζωνας είναι ένα σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης, το οποίο ταυτίζεται με την Ελληνική λεβεντιά και την εθνική αξιοπρέπεια».

Από την πλευρά της, η φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ, η οποία απαντούσε υπομονετικά σε ερωτήσεις, με σκοπό η Προεδρική Φρουρά, να γίνει «προσβάσιμη στο βλέμμα του κόσμου», χαρακτήρισε «σχολείο ζωής», τις εμπειρίες που αποκόμισε στη διαδρομή αυτού του ταξιδιού με τον φακό της, στην καθημερινότητα και στον αθέατο κόσμο των Ευζώνων». Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά όχι μόνο στις αναμνήσεις που κουβαλά, αλλά και τον εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί η έκθεση: «Η έκθεση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε 17 πόλεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκεπτών και μαθητών. Η πολύτιμη οπτική και ακουστική καταγραφή, δίνει την μοναδική δυνατότητα στον θεατή να παρατηρήσει τις εικόνες, να αφουγκραστεί τους ήχους αλλά και να νιώσει τα συναισθήματα που επικρατούν σε αυτό το αθέατο μέρος. Πρωταρχικός στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει εκτός Ελληνικών συνόρων, με βασικό κοινό τους ομογενείς, αλλά και τους φιλέλληνες».

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ.Κατερίνης Κώστας Φιλοκώστας, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου, το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π) Μυράντα Παππά, ο υπεύθυνος προγραμμάτων - δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και πλήθος επισκεπτών.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν αρκετά σχολεία την έκθεση καθώς ξεναγήθηκαν και ενημερωθήκαν για τον συμβολισμό του Εύζωνα και για τους μικρούς μαθητές, πραγματοποιήθηκε δημιουργική δραστηριότητα. Διάρκεια έκθεσης: έως τις 17 Νοεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ