ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φρίντα Κάλο: Για 35 εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε ο πίνακάς της «Ο Ντιέγκο κι Εγώ»

Φρίντα Κάλο: Για 35 εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε ο πίνακάς της «Ο Ντιέγκο κι Εγώ»
ΑP Photo

Ένας πίνακας της Μαξικανής Φρίντα Κάλο πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποτελεί τιμή ρεκόρ για έργο της.

Η αυτοπροσωπογραφία της Κάλο, «Diego y yo» («Ο Ντιέγκο και εγώ, 1949»), με το πρόσωπο του συζύγου της και επίσης ζωγράφου, Ντιέγκο Ριβέρα, ενσωματωμένο στο μέτωπό της, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για έργο της Κάλο που είχε καταγραφεί το 2016 και ήταν τα 8 εκατομμύρια δολάρια.

Ξεπέρασε επίσης το ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο τέχνης από τη Λατινική Αμερική που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, ένα ρεκόρ που προηγουμένως κατείχε ο Ριβέρα, του οποίου ο πίνακας Los Rivales του 1931, πουλήθηκε αντί του ποσού των 9,76 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2018.

Ο πίνακας «Diego y yo» είναι η πιο χαρακτηριστική από τις αυτοπροσωπογραφίες της Κάλο. Το πρόσωπο του Ριβέρα διακρίνεται στον πίνακα πάνω από τα χαρακτηριστικά φρύδια και τα σκούρα μάτια της Κάλο, από τα οποία τρέχουν δάκρυα.

Η απεικόνιση του Ριβέρα, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε εγκαταλείψει την Κάλο για τη Μεξικανή ηθοποιό Μαρία Φέλιξ, ως «τρίτου ματιού» συμβολίζει τον βαθμό στον οποίο εκείνος βασάνιζε τις σκέψεις τής Κάλο.

Η Κάλο και ο Ριβέρα παντρεύτηκαν δύο φορές. Η καλλιτέχνις πέθανε στα 47 της χρόνια, το 1954. @ΑP Photo

Η Κάλο γνώρισε τον Ριβέρα το 1922, όταν εκείνος ήταν ένας ήδη παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, με τις διάσημες τοιχογραφίες του να κοσμούν δημόσιους χώρους. Η ίδια ήταν μόλις 15 ετών. Θα είναι ο γάμος «ενός ελέφαντα με μία περιστέρα», φέρεται να είπε η μητέρα της, όταν της ανακοίνωσε την είδηση.Παρότι ο Ριβιέρα είχε τα διπλάσια χρόνια από την Κάλο ήταν ιδιαίτερα γοητευτικός και με πολλές κατακτήσεις.

Τον πίνακα «Ο Ντιέγκο κι εγώ», που πούλησε ένας άγνωστος συλλέκτης, αγόρασε ο Εντουάρντο Κονσταντίνι, ιδρυτής ενός μουσείου στο Μπουένος Άιρες, για την ιδιωτική του συλλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ