ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πεθαίνοντας για το διαζύγιο»: Ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία στην Τουρκία (trailer)

«Πεθαίνοντας για το διαζύγιο»: Ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία στην Τουρκία (trailer)

Οι πρώτες σκηνές του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο» («Dying to Divorce») είναι σκοτεινές, καθώς η μια νέα γυναίκα οδηγεί την κάμερα της Κλόε Φέαργουέδερ στο σημείο στο οποίο ο πρώην σύζυγός της την πυροβόλησε σε μια έκρηξη θυμού.

Η Αρζού είχε παντρευτεί στα 14, όπως συμβαίνει συχνά. Ο σύζυγός της την πυροβόλησε αρκετές φορές όταν του ζήτησε διαζύγιο. Τελικά έμεινε παράλυτη.

Τέτοιες σκηνές βλέπουμε σε όλο το ντοκιμαντέρ, το οποίο εξετάζει τη σχέση μεταξύ της έμφυλης βίας η οποία μαστίζει την Τουρκία και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Πέρα από τα περιστατικά, μέσα από τις δικαστικές υποθέσεις έμφυλης βίας, τις οποίες έχει αναλάβει η φεμινιστκή οργάνωση We Will Stop Femicide (Θα Σταματήσουμε τις Γυναικοκτονίες), το ντοκιμαντέρ εξετάζει το πώς οι γυναίκες στην Τουρκία συνεχώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα καθόλου φιλικό προς αυτές σύστημα.

Η Κούμπρα, δημοσιογράφος και πρώην παρουσιάστρια στο δελτίο ειδήσεων του Bloomberg, υπέστη πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι από το σύζυγό της και έπαθε εγκεφαλική αιμοραγία.

Παρά τη βιαιότητα των συμβάντων, τα θύματα δεν μπορούτν να βασιστούν στο δικαστικό σύστημα για απονομή δικαιοσύνης, καθώς συχνά οι θύτες καταδικάζονται με τεράστια επιείκεια.

Τα περισσότερα τραύματα που προκαλούνται από ενδοοικογενειακή βία, στην Τουρκία καταχωρούνται ως αυτοτραυματισμοί ή ατυχήματα. Το 2019, περισσότερες από 470 γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους και συντρόφους στην Τουρκία, τα ονόματά τους περνούν από την οθόνη με τους τίτλους του τέλους του ντοκιμαντέρ.

Ο Ερντογάν έχει κριτικάρει ανοιχτά το φεμινιστικό κίνημα και έχει τονίσει ότι άντρες και γυναίκες δεν γίνεται «από τη φύση» να είναι ίσοι. Δικηγόροι που υπερασπίζονται τα γυναικεία δικαιώματα συλλαμβάνονται. Το σκοτάδι των πρώτων πλάνβων του ντοκιμαντέρ είναι πέρα για πέρα συμβολικό σε μια χώρα στην οποία οι γυναίκες αναζητούν το φως.

Το ντοκιμαντέρ «Dying to Divorce» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 24 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ