ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άρης Σερβετάλης: Πώς εξηγεί την αποχώρησή του από την παράσταση «Ρινόκερος»

Άρης Σερβετάλης: Πώς εξηγεί την αποχώρησή του από την παράσταση «Ρινόκερος»
Η ανάρτηση του ηθοποιού Άρη Σερβετάλη με την οποία εξηγεί την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θεατρική παράσταση Screen Grab / YouTube

Την αποφασή του να αποχωρήσει θεατρική παράσταση «Ρινόκερος» στην οποία πρωταγωνιστούσε καθώς δεν επιθυμεί να παίζει μόνο για εμβολιασμένους θεατές, εξηγεί ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης, με ανάρτησή του στο Instagram.

«Όταν η πολιτεία απαγορεύει σε μια μερίδα των πολιτών να εισέλθει σε έναν χώρο για να παρακολουθήσει μία παράσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σεβαστώ την απόφαση αυτή και να αποχωρήσω, η αξία της μη διάκρισης των ανθρώπων είναι πέρα και πάνω από όλα», αναφέρει ο ηθοποιός.

Ο ίδιος αναφέρεται σε κινήσεις που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα και καταλήγει: «Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα "πιστοποιημένο" ντάνιασμα ανθρώπων.»

Πώς εξηγεί την απόφασή του ο Άρης Σερβετάλης

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Σερβετάλη έχει ως εξής:

«Η απόφαση να αποχωρήσω από την θεατρική παράσταση Ρινόκερος πάρθηκε καθώς αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό των ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Η παραγωγός εταιρεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Κιβωτός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας ήταν ενήμεροι για τις απόψεις μου. Από τον Ιούλιο και βλέποντας την πρόθεση της πολιτείας να απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, τους ενημέρωσα πως δεν μπορώ να συμμετέχω σ’ αυτό το εγχείρημα κι ανακοίνωσα πως εάν τα θέατρα λειτουργήσουν στο μέλλον μόνο για εμβολιασμένους θα αποχωρήσω από την παράσταση.

Πρότεινα την αντικατάσταση μου κι έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση τους ώστε να βοηθήσω στην ομαλή ένταξη του νέου μέλους. Δεν θεωρήθηκε πως είναι σωστό να γίνει αντικατάσταση ούτε επίσης να γίνει νέο έργο με τον υπάρχοντα θίασο, διότι όπως είπαν δεν πίστευαν πως θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθει κάποιος στο θέατρο.

Τον Σεπτέμβριο η παραγωγός εταιρεία αποφάσισε να χαρακτηριστεί το θέατρο μεικτός χώρος, δείχνοντας σεβασμό στις θέσεις μου. Ακολούθησε συνάντηση με τον θίασο όπου το ανακοίνωσε σε όλους, και προς τιμήν της παραγωγού εταιρίας, χωρίς να υπάρξει μείωση των αποδοχών. Πορευτήκαμε με αυτήν την κοινή παραδοχή για έναν μήνα.

Με τα νέα μέτρα και την απαγόρευση της εισόδου στα θέατρα σε μη εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσα στην παραγωγό εταιρεία και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη πως αποχωρώ από την παράσταση.

Για το γεγονός πως οι συνάδελφοι μου μένουν άνεργοι θεωρώ πως είναι ευθύνη της παραγωγού εταιρείας καθώς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή γνώριζαν την τοποθέτησή μου μήνες πριν και συναποφάσισαν να συνεχιστεί η παράσταση ρισκάροντας.

Όταν η πολιτεία απαγορεύει σε μια μερίδα των πολιτών να εισέλθει σε έναν χώρο για να παρακολουθήσει μία παράσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σεβαστώ την απόφαση αυτή και να αποχωρήσω, η αξία της μη διάκρισης των ανθρώπων είναι πέρα και πάνω απο όλα.

Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε το πρόσωπό μας. Ένα πρόσωπο μοναδικό, ξεχωριστό. Είμαστε μία κοινωνία προσώπων, όχι αγέλη που διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη.

Εύχομαι να μας δώσει ο Θεός την δύναμη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Καλά Χριστούγεννα».

https://www.instagram.com/p/CWoHCObqIw6

Αναζητείται πρωταγωνιστής για τον «Ρινόκερο» στο θέατρο Κιβωτός

Το θέατρο Κιβωτός και ο παραγωγός της παράστασης «Ρινόκερος» Παναγιώτης Γεροδήμος, αναζητούν αντικαταστάτη μετά την αποχώρηση του πρωταγωνιστή Άρη Σερβετάλη.

Ο Άρης Σερβετάλης, ο οποίος είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχει έρθει πολύ κοντά στην Ορθοδοξία, αρνούμενος να εφαρμόσει την κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία μόνο οι εμβολιασμένοι θεατές εισέρχονται στα θέατρα, αποχώρησε από την παράσταση, με αποτέλεσμα να το έργο να «κατέβει» από τη σκηνή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ηθοποιός είχε συζητήσει με τους παραγωγούς από την στιγμή που άρχισαν να τίθενται σε ισχύ μέτρα, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που αποκλειστεί μερίδα πολιτών, εκείνος θα αποχωρήσει. Όταν, αρχικά, ανακοινώθηκε ότι η είσοδος θα γίνεται με rapid test, ο κ. Σερβετάλης είπε στους παραγωγούς ότι ξεκινούν και βλέπουν. Τελικά, η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων οδήγησε στην αποχώρηση του ηθοποιού.

Το θέατρο Κιβωτός ήταν από τους λίγους θεατρικούς χώρους της Αθήνας που μέχρι πρότινος λειτουργούσε με μεικτό σύστημα, δηλαδή για εμβολιασμένους και για όσους επιδείκνυαν αρνητικό τεστ. Από τη Δευτέρα όμως, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, στα θέατρα επιτρέπεται η είσοδος μόνον εμβολιασμένων ατόμων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το θέατρο Κιβωτός και ο παραγωγός ψάχνουν -σύμφωνα με την Καθημερινή- για αντικαταστάτη του Άρη Σερβετάλ, προκειμένου η υπόλοιπη ομάδα ηθοποιών, τεχνικών και συντελεστών, να μην μείνει ξαφνικά χωρίς δουλειά.

Αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ο Άρης Σερβετάλης δεν γλίτωσε τα πυρά των συναδέλφων του, οι οποίοι -στην πλειονότητά τους- θεώρησαν επέκριναν την κίνησή του.

Συγκεκριμένα, η ηθοποιός Φαίη Κοκκινοπούλου, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, κατέκρινε αυτή την κίνηση και χαρακτήρισε τον Σερβετάλη «ανεμβολίαστο και καλοπληρωμένο».

Την ανάρτηση της Κοκκινοπούλου έκανε repost και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας: «Ο καλός πράγματι ηθοποιός κ. Σερβετάλης δεν θέλει να εμβολιαστεί…οκ. Διαφωνεί με μία Κυβερνητική απόφαση... οκ. Είναι όμως αυτοί λόγοι να αφήνει ανέργους τους συναδέλφους του επειδή δεν περνάει, στη Χώρα, το δικό του; Πραγματικά κρίμα…».

Την αποχώρηση Σερβετάλη σχολίασε και ο πρόεδρος στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας: «Έχω σοκαριστεί με την παραίτηση Σερβετάλη, δεν το περίμενα. Δεν περίμενα ότι κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση, αγνοώντας ότι δουλεύουν κι άλλοι άνθρωποι εκεί», είπε αρχικά. «Το θεωρώ απαράδεκτο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος που λέει ότι είναι τόσο μέσα στην πίστη, δεν σκέφτεται ότι οι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά», κατέληξε.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook επικρίνει τον Άρη Σερβετάλη για την αποχώρησή του από την παράσταση, χωρίς να τον κατονομάζει. Συγκεκριμένα ο γνωστός ηθοποιός σε ένα κόκκινο πλαίσιο με ρινόκερους υπογραμμίζει ότι «ηΗ υποκριτική και η υποκρισία δεν αλληλοαποκλείονται».

Τη στάση του ηθοποιού επέκρινε και η ηθοποιός και stand up comedian Χρύσα Κατσαρίνη γράφοντας στο Twitter:

Πολλοί ήταν πάντως οι χρήστες που συνεχάρησαν τον ηθοποιό για τη στάση του:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ