ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαινίζεται η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη - Υπεγράφη η σύμβαση

Ανακαινίζεται η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη - Υπεγράφη η σύμβαση
Βουλή των Ελλήνων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας υπέγραψε στο γραφείο του, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τη σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Έπακρον Τεχνική Α.Ε.» κ. Κωνσταντίνο Χούσο.

Το ιστορικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή, 2.500 τ.μ., που στέγαζε τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, ιδιοκτησία της Βουλής, παρέμενε κλειστό από το 2004.

Η ανακαίνισή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, χρηματοδοτείται με έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα προσφέρει μία ακόμα κοιτίδα πολιτισμού στο κέντρο της πρωτεύουσας, αναβαθμίζοντας αισθητικά την ευρύτερη ιστορική αυτή περιοχή της Αθήνας, καθώς και πλούσιο υλικό στο αναγνωστικό κοινό.

Εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές του κτιρίου, θα προστεθεί ένας όροφος ακόμη, όπου θα μπορούν να διεξάγονται διάφορες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων υπέγραψε μία συμφωνία με την εργολαβική εταιρεία «Έπακρον», προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί, να ανακαινιστεί και να επαναστεγαστεί η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, στην περιοχή της παλιάς Βουλής και συγκεκριμένα στην περιοχή ακριβώς πίσω από την παλιά Βουλή, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή. Το κτίριο αυτό δυόμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε μετά τη δημιουργία της παλιάς Βουλής. Ξεκίνησε η κατασκευή του το 1911 και ολοκληρώθηκε γύρω στο 1926, όπου έγινε και το τρίτο του κομμάτι, χάρη στη σημαντική δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη, ο οποίος προσέθεσε στην υπάρχουσα, τότε, βιβλιοθήκη και την παραχώρησε στη Βουλή, την περίφημη βιβλιοθήκη του γνωστού γλωσσολόγου Γιάννη Ψυχάρη, η οποία σήμερα βρίσκεται στα δικά μας αρχεία και με το καλό, όταν το έργο σε τρία χρόνια όπως προβλέπει η σύμβαση -κι ελπίζω νωρίτερα- θα ολοκληρωθεί, αυτό το αρχείο του Ψυχάρη, όπως και άλλα αρχεία που έχει η Βουλή θα στεγαστούν εκεί και η περιοχή θα ξαναποκτήσει αυτό το σημαντικό πολιτιστικό τοπόσημο, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί από το 2004», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, με τη δική σας υπογραφή, η Βουλή των Ελλήνων κάνει αυτές τις γιορτές, ένα πολύτιμο δώρο στην πόλη των Αθηνών, και πιστεύοντας ότι διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων των Αθηναίων, πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και δημόσια», επεσήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων. «Η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα του κτιριακού μας αποθέματος, ένα αληθινό μνημείο, κερδίζει την ευκαιρία να "ξανανιώσει". Σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα, το κτίριο, ήταν συνυφασμένο με το πνεύμα της Αθήνας, ωστόσο για πολλά χρόνια, από το 2004 και μετά, είχε αποκοπεί από τη ζωή της πόλης, τόσο από την κοινωνική όσο και από την πνευματική. Με τη δική σας απόφαση σήμερα, κάνουμε μία νέα αρχή που συνδέεται με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ