ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ισπανικές αρχές «δέσμευσαν» τα κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Οι ισπανικές αρχές «δέσμευσαν» τα κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ GUSTAVO CUEVAS

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας χαρακτήρισε το αρχείο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico Garcίa Lorca), ως «ειδικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος», κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται να βγουν από την Ισπανία. Ήταν μια άμεση κίνηση του υπουργείου, γιατί υπήρχαν φόβοι πώλησης των έργων, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Η απόφαση αυτή ήρθε εν μέσω ανησυχιών από το Υπουργείο, ότι η προσωπική συλλογή του Λόρκα, θα πουληθεί στο εξωτερικό, προκειμένου το ίδρυμα της οικογένειάς του να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα χρέη που έχει, τα οποία υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδρυμα, επικεφαλής του οποίου είναι η ανιψιά του Λόρκα, Λάουρα Γκαρθία, έχει χρέη 12 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του μεγάλου κόστους του μουσείου αλλά και απάτης που φέρεται να έχει γίνει. Το 2015, η Λάουρα Γκαρθία Λόρκα κατήγγειλε τον οικονομικό διαχειριστή, Χουάν Τομάς Μαρτίν, για υπεξαίρεση 4,4 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα.

Το αρχείο, που ανήκει στο ίδρυμα "Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα", αποτελείται από περίπου 19.000 ντοκουμέντα. Ανάμεσά τους 2.000 πρωτότυπα χειρόγραφα, 43 σκίτσα, παρτιτούρες και 900 φωτογραφίες του καλλιτέχνη.

Ακόμα μια κίνηση που έφερε περισσότερα χρέη, ήταν ένα νέο κέντρο πολιτισμού στο όνομα του θεατρικού συγγραφέα, στο Residencia de Estudiantes, της Μαδρίτης, ένας τόπος που έζησε στα παιδικά του χρόνια ο καλλιτέχνης. Οι νέες εγκαταστάσεις σχεδιάζονταν να ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό, στις 5 Ιουνίου 2015.

Ωστόσο, η κατασκευαστική εταιρεία “Ferrovial”, ισχυρίστηκε ότι δεν είχαν αποπληρωθεί 3 εκατομμύρια ευρώ, από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα κτίριο 23 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι αλλά μένει σχεδόν άδειο, καθώς η κατασκευαστική εταιρεία απαιτεί να πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Ο υπουργός πολιτισμού σύμφωνα, με τη El Pais, ανακοίνωσε, ότι το έργο δεν θα μετακινηθεί από το ίδρυμα.

O Φεδερίκο ντελ Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς Γκαρθία Λόρκα, όπως είναι το ολοκληρωμένο του όνομα, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898 στο Φουέντε Βακέρος ένα μικρό χωριό στη Βέγα της Γρανάδας. Ήταν ισπανός ποιητής και δραματουργός που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ’27», μια ομάδα συγγραφέων που συνέθεσε την ευρωπαϊκή αβάν-γκαρντ.

Τα έργα και οι απόψεις του δεν είδαν πολλούς συμμάχους και μάλιστα, τιμωρήθηκε για τις προσωπικές του πεποιθήσεις. Ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση και το θέατρο ενώ πηγή έμπνευσής του έγιναν οι εμπειρίες από ταξίδια του στις ΗΠΑ και την Κούβα.

Στις 18 Αυγούστου του 1936, σε ηλικία 38 ετών, δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι εκτελέστες τους ήταν μέλη του εθνικιστικού κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ