ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Κακογιάννη: «Οι Κήποι της Αμμόχωστος» από το χοροθέατρο «ΜITRA»

Ίδρυμα Κακογιάννη: «Οι Κήποι της Αμμόχωστος» από το χοροθέατρο «ΜITRA»

Την παράσταση «Οι Κήποι της Αμμόχωστος» ανεβάζει το χοροθέατρο «ΜITRA» στις 22/3, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελεύθερη είσοδο.

Η ιδέα του έργου και η χορογραφία είναι της Μαρίνας Πογιατζή, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι, ιδίως, η νέα γενιά δεν γνωρίζει αρκετά για την ιστορία της πόλης της Αμμοχώστου, παρά μόνο το γεγονός ότι είναι μια πόλη φάντασμα και ότι κάποτε ήταν αναπτυγμένη.

«Πώς μπορείς λοιπόν να παλεύεις για κάτι όταν δεν το γνωρίζεις, όταν δεν σου λείπει; Πώς μπορείς να το διεκδικήσεις αν δεν το είχες ποτέ για να νιώσεις την έλλειψη του;», σημειώνει η Μαρίνα Πογιατζή, ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας η οποία από το 2012 ενεργοποιείται σε διάφορα πεδία τέχνης- χορό, θέατρο, μουσική, εικαστικά -πάντα με κεντρικό άξονα το ανθρώπινο σώμα.

Η χορογραφική της προσέγγιση είναι «ένας παραλληλισμός της πόλης της Αμμοχώστου, με πτυχές του εαυτού μας οι οποίες είναι όμορφες, αγνές και ίσως ακατέργαστες» συνεχίζει η ίδια. «Το κείμενο και ο λόγος του ηθοποιού εξυπηρετούν στη συγκεκριμενοποίηση της ιστορίας που διηγούμαστε.

Το έργο είναι πολύπλευρο και ποικιλόμορφο: προσπαθώ να διηγηθώ μια ιστορία μέσω του κειμένου, της κίνησης των χορευτών, της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης, των βιντεοπροβολών, των εικαστικών εγκαταστάσεων και του φωτισμού. Το κείμενο είναι γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο και αυτό το κάνει ιδιαίτερα άμεσο στον Κύπριο θεατή».

Η πόλη της Αμμοχώστου

Την παράσταση ερμηνεύει η Μαρίνα Πογιατζή μαζί με τους Αλίκη Ευγενίου, Κυριάκο Ιεροδιακόνου (Blaze), Ιουλία Χαραλαμπίδου, Θεόδωρο Σουρμελή. Τα εικαστικά υπογράφει ο Χρίστος Αβραάμ, συνιδρυτής της ομάδας η οποία εμπνέεται το όνομά της από την ελληνική λέξη «μήτρα», η οποία δηλώνει τον τόπο - εστία της κύησης μιας νέας ζωής. Αλληγορικά, για τους καλλιτέχνες η MITRA είναι ο τόπος της δημιουργίας του καλλιτεχνικού έργου.

«Οι Κήποι της Αμμόχωστος» παρουσιάζονται με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

Για την είσοδο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) τηρούνται τα τρέχοντα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ