ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ταινία «Flee», υποψήφια για Όσκαρ και LUX Audience Αward, σε μια δωρεάν προβολή στην Αθήνα

Η ταινία «Flee», υποψήφια για Όσκαρ και LUX Audience Αward, σε μια δωρεάν προβολή στην Αθήνα

Η ταινία «Flee» του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν θα παρουσιαστεί σε μια δωρεάν προβολή στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» την Παρασκευή 1 Απριλίου, στα πλαίσια του διαγωνισμού για το κινηματογραφικό βραβείο LUX.

Το «Flee» είναι η μοναδική ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που προτάθηκε την ίδια χρονιά για βραβείο Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Το «Flee» ξεκίνησε την πορεία του από το Φεστιβάλ του Σάντανς, όπου κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Contemporary World Cinema Documentary Competition και μετά από μια σειρά από διακρίσεις που το οδήγησαν μέχρι το ρεκόρ των Όσκαρ, βρίσκεται τώρα υποψήφιο για το LUX Audience Αward της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το βραβείο LUX προσκαλεί το ευρωπαϊκό κοινό να ψηφίσει για την αγαπημένη του ταινία. Η διαδικασία αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογρόφου σε συνεργασία με την Κομισιόν και το Eurpa Cinema.

Η νικήτρια ταινία θα αναδειχθεί με συμψηφισμό της ψήφου του κοινού και των ευρωβουλευτών, με κάθε ομάδα να αντιπροσωπεύει το 50% των ψήφων. Η τελετή απονομής του Βραβείου Κοινού LUX θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα, οι υποψήφιες ταινίες μιλούν για τον διχασμό αλλά και για τη θεραπευτική δύναμη της ανεκτικότητας και της συμπόνοιας. Οι υποψήφιες ταινίες για το 2022 είναι:

Flee του Jonas Poher Rasmussen
Great Freedom του Sebastian Meise
Quo Vadis, Aida? του Jasmila Žbanić

Στο πλαίσιο της LUX Audience Week, το «Flee» θα προβληθεί δωρεάν την Παρασκευή 1η Απριλίου σε μια και μόνο προβολή στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος».

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το LUX Audience Award, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Creative Europe-MEDIA programme σε συνεργασία με τους Europa Cinemas. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει live-streamed Q&A με το κινηματογραφικό συνεργείο της ταινίας στο Βέλγιο.

Κρατήσεις θέσεων στο μέιλ margarita@mikrokosmoscinema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ