ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Spring Forward: Η μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή του σύγχρονου χορού ξεκινάει στην Ελευσίνα

Spring Forward: Η μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή του σύγχρονου χορού ξεκινάει στην Ελευσίνα
Warping Soul by Andreas Hannes 2023eleusis.eu @Salih Kilic

Η άνοιξη γιορτάζεται από σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου διασυνοριακά στην Ελευσίνα με το κορυφαίο ευρωπαϊκό γεγονός σύγχρονου χορού, το Spring Forward, σε μία πλούσια επετειακή έκδοση των δέκα χρόνων του.

Ο μύθος της ιερής πόλης θα ακτινοβολήσει με 25 παραστάσεις και 250 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χορού από την Ευρώπη και την Ασία, στέλνοντας το μήνυμα της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Μιχαήλ Μαρμαρινού, «για την καλλιέργεια και στήριξη ενός νέου κοινού για τον χορό στην πόλη, πέρα από τα όρια του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Για ένα τετραήμερο (28/4-1/5) το Παλαιό Ελαιουργείο, η Ελαιουργική, το 2ο και 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, το Γήπεδο Δασκαλάκη, ανοίγουν τις πόρτες τους στους πιο σημαντικούς ανερχόμενους χορευτές, χορογράφους και επαγγελματίες του σύγχρονου χορού.

Η διοργάνωση θα ρίξει αυλαία την 1η Μαΐου με μία συναρπαστική παράσταση στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, το Gran Bolero, σε χορογραφία του σπουδαίου Ισπανού χορογράφου Jesús Rubio Gamo, με 12 χορευτές από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη και ντόπιους ερασιτέχνες χορευτές επί σκηνής.

Αντί αντιτίμου εισόδου, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα καλεί το κοινό να στηρίξει το έργο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας (kentroagapis.gr), το οποίο παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες του Θριασίου Πεδίου, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Esercizi per un manifesto poetico, Collettivo Mine

Το Spring Forward πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα χάρη στο Moving Europe, ένα πρόγραμμα της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για τους νέους και τον χορό, ιδίως για τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Στην Ελευσίνα ανεβαίνουν 25 παραστάσεις χορού που θα μας ταξιδέψουν από την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Κορέα στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία.

Παράλληλα με τις ομάδες χορού και με βάση την Ευρώπη, εταίροι από την Ασία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πλατφόρμας σύγχρονου χορού Aerowaves, θα παρουσιάσουν στο φετινό Spring Forward νέα και σημαντικά έργα.

Τhe Very Last Northern White Rhino, Gaston Core (Spain) @Alice Brazzit

Επιπλέον, το τετραήμερο θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, όπως το Dance Quality Writing, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για ανερχόμενους συγγραφείς χορού, το Upstart Forum, μία δημόσια συζήτηση-ξενάγηση στη διοργάνωση για ζητήματα προγραμματισμού, το Spingback Social με ζωντανή μετάδοση συνεντεύξεων των καλλιτεχνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση 2023eleusis.eu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ